Bulaşıcı Çocuk Hastalıkları Nelerdir

 Bulaşıcı Çocuk Hastalıkları Nelerdir

Bulaşıcı Çocuk Hastalıkları Nelerdir

Bulaşıcı çocuk hastalıkları genel olarak kızamık, kızamıkçık, kızıl, suçiçeği, kabakulaktır. Genelde döküntülü bir şekilde kendini gösteren bu hastalıkların tedavi yöntemi aşı olmaktır. Şimdi bu hastalıkları yakından inceleyelim.

Bulaşıcı Çocuk Hastalıkları

Bulaşıcı Çocuk Hastalıkları

Bulaşıcı Çocuk Hastalıkları Kızamık

Virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Döküntülü ve bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyonu olarak tanımlanır. Bu hastalıktan çocukları korumanın en etkili ve yaygın yolu kızamık aşısıdır. Her çocuk zamanında mutlaka kızamık aşısı olmalıdır. Kızamık vücutta döküntüler şeklinde kendini gösterir. Öksürük, ateş, ishal gibi durumlarda belirtilerindendir. Bulaşma şekli, tükürükle temas sonucudur. Bu hastalığa sahip olan kişi de öksürerek veya hapşırarak etrafa yayabilir.  Virüsün vücuttaki kuluçka süresi 10 gün civarındadır. Genellikle kızamık hastalığı 1 hafta süreyle etkisini sürdürdüğü gözlemlenmektedir.

Bulaşıcı Çocuk Hastalıkları Kızamıkçık

Çocuklarda çok sık görülen bir hastalık olan kızamıkçık bir viral enfeksiyondur. Yetişkinlerde nadir görülen bir hastalıktır. Bu hastalıktan korunmanın yolu aşı olmaktır. Eskiye nazaran çok görülmemektedir. Bunun sebebi aşı yönteminin etkili olmasıdır. Herhangi bir tedavisi bulunmamaktadır. Bir kez geçirildikten sonra vücut bu hastalığa bağışıklık kazanır. Kızamıkçığa etki olan virüsün adı Rubella’dır. Bu virüsün bulaşma yöntemi doğrudan ya da damlacık yoludur.

Bulaşıcı Çocuk Hastalıkları Kızıl

Çocuklarda özellikle 3-7 yaş aralığında görülür. Bakteriyel bir enfeksiyon hastalığıdır. Özellikle dil, yüz, ağız, koltuk altları ve kasık bölgesinde kırmızı lekeler görülür. Adını da buradan almıştır. Vücut ve deride döküntüler meydana gelir. Yüksek ateş, halsizlik, boğazda ağrı, yutkunmada zorlanma, normalden fazla yüzün kızarması, kızarıklık oluşması, bulantı ve kusma, dilin kızarması ve dil üstünde meydana gelen beyazlık gibi durumlar kızıl hastalığının belirtileridir. Kızıl hastalığı öksürükle bulaşmaktadır. Antibiyotik tedavisi gerektirir.

Bulaşıcı Çocuk Hastalıkları Suçiçeği

Suçiçeği genellikle sonbahar ve kış mevsiminde görüldüğü gözlenmektedir. Suçiçeği kendini iki şekilde gösterir: Suçiçeği ve zonadır. Bu hastalık ilerleyen yaşlarda zona hastalığına dönüşebilir. Hava yoluyla damlacıklar bulaşır. Belirtileri halsizlik, hafif ateş, kaşıntı ve iştahsızlıktır. Döküntüler varsa virüs yoğun olarak çevreye saçılır. Bu virüsün kuluçka süresi 15 gün civarındadır.  Virüsün vücutta görüldüğü şekli kırmızı lekeler şeklindedir. Önce derinin altında kırmızı lekeler belirir. Daha sonra bu kırmızı lekeler sivilce gibi sulu kabarcıklar meydana gelmesiyle oluşur. Bu kabarcıklar tüm vücuda yayılır. Aşı ile tedavisi mümkün olan bir hastalıktır.

Bulaşıcı Çocuk Hastalıkları Kabakulak

Viral enfeksiyon olmakla birlikte tükürük bezlerinde şişlik oluşturur. Koruyucu aşı olunmalıdır. Aşı olmayan 2-12 yaşlar arasındaki çocuklar yüksek risk altındadır. Bu nedenle aşı mutlaka yapılmalıdır.  Virüs belirtilerin göstermeden 7 gün önce ve hastalık başladıktan 8 gün sonra 8 güne kadar başkalarına bulaşabilir.  Solunum salgıları yoluyla bulaşabilir. Bazı hastalarda belirti göstermez ya da hafif belirti gösterir. Yüzün bir ya da iki yanında şişlik görülebilir. Bu belirtiler hastalığın başlamasından itibaren 2-3 hafta sonra kendisini gösterir. Bu belirtilerin içinde şişkinlikle beraber, baş ağrısı, eklem ağrıları, çiğneme zorluğu, yutmada ağrıların oluşması ve mide bulantısı da bulunmaktadır.

Bulaşıcı Çocuk Hastalıkları Boğmaca

Akciğer ve hava yollarında yüksek bulaşıcılık gösteren bir bakteri enfeksiyonudur. Bulaşıcılık durumu 30-40 gün sürebilmektedir. Öksürüldüğü takdirde damlacıklar hava yoluyla karşı tarafa bulaşmasına neden olur. Öksürük nöbetleri ile kendini gösterir. Nefes darlığı ve solunum sırasında hırıltılı ses oluşur. Fiziksel olarak ise dudak ve tırnakta morarmalar yaşanmaktadır. Yüzde kızarıklık, halsizlik, yorgunluk, kusma ve ishal gibi belirtiler de ciddi belirtiler arasındadır. Doktor kontrolü mutlaka gerekir. Bu hastalıkta aşı ile bağışıklık kazanılır. Bu bağışıklık ise 5-7 yıl kadar etkisini devam ettirmektedir. Hastalık mutlaka doktor gözetiminde tutulmalıdır. Gerekirse hastanede tedavisi sürdürülmesidir.

Çocuklarda görülen tüm bu hastalıklar hastalık süreçlerini ağır geçirmelerine ve birçok psikolojik olumsuzluğa maruz kalabilmektedir. Bu nedenle çocuklarınızın aşılarını erken dönemde yaptırmanız onların sağlığı için çok önemlidir. Çocuk hastalıklarını yaşamak çocukları oldukça fazla etkilemektedir. Bu dönemlerde çocuklara verilecek ilgi ve alaka da tedavilerin yanı sıra çok önemlidir. Çocuklar yalnızca hastalıkta değil genel olarak ilgiyi çok severler ve isterler. Daha doğrusu bu ilgiye muhtaç hissederler. Bu nedenle hastalık dönemlerinde bu ilgi isteği daha da artacaktır. Çocuklarınız için evde uygun koşulları yaratmanız hastalığı daha rahat atlatmasına yardımcı olacaktır. Çocuklarınız için en önemli tavsiyemiz ise erken aşı yaptırmanızdır.

 

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!