Boy Uzatma Ameliyatı
Ülkemizde yapılan değişik araştırmalarda nüfusumuzun %50-70 oranında boy uzunluğundan memnun olmadığı görülmektedir, yine Türkiye’de yapılan araştırmalar sonucu kadınların boy ortalaması 1.61, erkeklerin ise 1.73 cm olarak hesaplanmıştır. Günümüzde özellikle kozmetik amaçlı boy uzatma yöntemlerinin yaygınlaşmasıyla birçok kişi boy nasıl uzar ve boy uzatma yöntemleri nelerdir merak etmektedir. Boy uzatma konusunda ortalıkta maalesef birçok yanlış bilgi dolanmaktadır, bu yazımızda boy uzatma konusunda merak edilen çoğu soruya cevap vermeye çalışıp özellikle boy uzatma ameliyatları konusunda ayrıntılı bilgi vermeye çalışacağız.

Boy uzatma ameliyatı
Boy nasıl ve ortalama kaç yaşına kadar uzar?
Boy uzunluğu, kemik uzunluğunun artması ile beraber uzar. Kemiklerin metafiz ve epifiz bölümleri arasında bulunan büyüme plağı adı verilen bir bölge kemiğin uzamasını sağlar. Ergenlik sürecinin bitimiyle beraber ortalama 18-20 yaş büyüme plakları etkilenir ve bu plakların kapanmasına sebep olur. Büyüme plaklarının kapanması sonrası boy uzaması sadece cerrahi işlemlerle sağlanabilmektedir. Büyüme plaklarının açık veya kapalı olduğunu genellikle el bileği grafileri çekerek değerlendirebiliriz.
Boy uzamasını etkileyen faktörler nelerdir, dışarıdan alacağımız hormon veya bitkisel ticari ilaçlar boy uzama sağlar mı?
Büyüme plaklarının açık olduğu döneme kadar boy uzamasının % 75 genetik geri kalan % 25’i beslenme, spor, hormonal ve yaşam alışkınlarına bağlıdır. Ortopedi ve endokrinoloji doktoru tarafından yapılan değerlendirmeler sonucu herhangi bir hormonal probleminiz yok ise ergenlik dönemi içinde büyüme hormonu gibi ilaçlara gerek yoktur, bu ilaçların geriye dönüşsüz çok ciddi yan etkileri bulunmaktadır. Ergenlik dönemi sonrası karşılaşacağınız boy uzatan ilaç reklamları maalesef tamamen umut tacirliğidir en iyi ihtimalle yararı olmayacak, kötü ihtimalde vücudunuza zarar verebilecektir.
Boy uzatma ameliyatı hangi durumlarda yapılır?
Kongenital hastalıkları, büyüme plağının hasarlanması sonrası bacak boy farkı gelişmesi, tümörler, geçirilmiş kırıklar sonrası bacak boy farkı gelişebilmektedir. Normal toplumda yapılan ölçümler sonucunda 1,5- 2 cm kadar kısalık normal olarak kabul edilmiştir. Kişilerin çoğunluğu bu kısalığı fark edememektedir. Bu seviyedeki kısalığın tedavi edilmesi de gerekmemektedir. Eğer kişi bu farktan rahatsız ise ayakkabı içine konan tabanlıklar hastalar için çözüm olmaktadır. 2 cm’den fazla bacak boy eşitsizliği olan kişilerin kısa bacağı uzatma ameliyatları ile uzatılması gerekmektedir. Günümüzde mevcut boyundan mutlu olmayan hastalar için kozmetik amaçlı boy uzatma ameliyatları da yapılmaktadır.
Boy uzatma ameliyatı yöntemleri nelerdir?
Kullanılan cihaz ve ameliyat yöntemine göre;
-Eksternal fiksasyon (ilizarov ve lrs tipi eksternal fiksatörlerle uzatma işlemi yapılmaktadır)
-İnternal fiksasyon (tamamen kemik içinde uzayabilen motorize veya manyetik çivilerle)
-Kombine yöntem ( uzatma periyodu boyunca dışarıdan cihazla yapılan uzatma periyodu bittikten sonra dışarıdaki cihazın çıkarılıp, içerideki çivinin kaldığı yöntemler).
Boy uzatma cerrahisinde daha önce İlizarov tekniği de denilen ve bacağa dışarıdan uygulanan eksternal fiksatörler kullanılmaktaydı. Günümüzde artık bu cihazlar yerini vücudun içine yerleştirilen ve dışarıdan kumanda edilebilen internal fiksatörlere (uzayabilen çivi) bıraktı. İnternal fiksatörler küçük bir kesi ile vücudun içerisine yerleştirilir, kozmetik ve ameliyat sonrası rehabilitasyon sonuçları çok daha iyidir. Kombine teknikte ise hem internal hem de eksternal fiksatörler kullanılır.
Boy uzatma ameliyatı nedir, nasıl yapılır?
Boy uzatma ameliyatı, deformite cerrahisi ile ilgilenen deneyimli ortopedi uzmanları tarafından yapılmaktadır. Ameliyat öncesinde boy kısalığı teşhisinin konulması için hasta öyküsü dinlenerek fiziksel muayene ve laboratuvar ölçümleri yapılır. Kozmetik amaçlı ameliyat olmak isteyen kişilerin, psikiyatrik değerlendirmeden geçmesi gerekir. Hasta ile birlikte kullanılacak cerrahi yöntemlerin avantaj ve dezavantajları konuşularak karar verilir. Ameliyat öncesi cerrahi planlama bu tarz ameliyatlarda önem teşkil etmektedir.
İşleme uzatılması planlanan kemiğin ameliyat esnasından osteotomi dediğimiz, kontrollü olarak kesilmesiyle başlanır. Kesme işleminden sonra bacak birkaç farklı harici ve/veya dahili sabitleme cihazları kullanılarak stabilize edilir. Operasyonun ertesi günü destek yardımıyla hastalar yürütülmektedir, tedavin hiçbir safhasından yatağa bağlı kalınmamaktadır. Ortalama 5-7 günlük bir nekahat döneminden sonra uzatma safhasına geçilir.
İlk aşamada, kesilen kemik uçları yerleştirilen cihazla birbirinden uzaklaştırılır. Yeni kemik dokusunun sürekli büyümesi için cihazdaki pimlerin günde dört kez, her bir ayarlamada ¼ milimetre olmak üzere toplamda 1 milimetre uzatılması sağlanır. Kemiğin uçları arasındaki boşluk açıldıkça, vücut istenen uzunlukta kemik oluşana kadar boşlukta yeni doku üretmeye devam eder. Bu aşamada, hastalar koltuk değneği yardımıyla yürümeyi öğrenirler.
Tedavinin ikinci aşaması oluşturulan yeni kemiğin sertleşmesi için beklenen zamandır. Konsolidasyon aşaması olarak adlandırılan bu evrede hasta etkilenen uzuv üzerinde daha fazla ağırlık koyabilir ve koltuk değneği olmadan yürümeye başlar. Yeni kemik dokusunun tamamen iyileştiği düşünülüyorsa röntgen filmi çekilerek iyileşme doğruladıktan sonra fiksasyon cihazı çıkarılır. Hasta artık bacaklarını normal şekilde kullanabilir ve günlük hayata dönebilir. Bu aşama tamamlandığında, oluşan yeni kemik dokusu vücuttaki diğer tüm kemikler kadar güçlüdür.
Ortalama kaç cm uzatma yapabiliriz?
Estetik amaçlı boy uzatmalarda ortalama 8-10 cm uzatma sağlanabilirken hastalığa bağlı boy uzatmalarda cücelik (akondroplazi) gibi 3 seansta ortalama 30 cm’e kadar boy uzatma yapılabilmektedir.
Operasyon süresi ve hastanede yatış süresi ne kadardır?
Operasyon süresi ortalama 2-3 saat sürmektedir. Operasyon sonrasında ortalama hastanede kalış süresi iki gündür. İki gün sonra hastalar hastaneden koltuk değneğiyle yürüyerek taburcu edilir. Nekahat dönemi bitiminde ameliyat sonrası 5-7 gün hasta kontrole gelir ve uzatma cihazının nasıl çalıştırılacağı anlatılarak gönderilir. Prosedür büyük kesikler veya kemik greftleri içermez. Genel olarak, ameliyat öncesinde mevcut ağrı problemi olmayan hastalar, ameliyat veya iyileşme süreci ile ilişkili olarak önemli ağrı yakınması bildirmez.
Boy uzatma ameliyatı sonrası iyileşme süresi ne kadardır?
Boy uzatma ameliyatı için iyileşme süresi hastadan hastaya değişiklik gösterir. Tedavinin 2. aşaması olan konsolidasyon süreci özellikle çocuklarda yetişkinlere göre daha kısadır. Ortalama 1 cm için 1 aylık bir konsolidasyon süresi beklenmektedir.
İyileşme süresince fizik tedavi uygulanması, hastanın eklemlerini esnek tutmada ve kas gücünü korumada çok önemli bir rol oynar. Hastalar iyileşme hızını artırmak için besleyici bir diyetle beslenmeli ve kalsiyum takviyeleri almalıdır.
Sigara, alkol kullanımı veya herhangi bir kronik hastalığı olanlarda konsolidasyon safhası uzamaktadır.
Genel olarak, boy uzatma ameliyatları yaklaşık %95 gibi yüksek başarı oranına sahiptir. Ameliyat izi genellikle minimaldir; çünkü çoğu işlemde sadece küçük kesiler ile yapılmaktadır.Bu ameliyatlar deformite cerrahisi ile ilgilenen deneyimli cerrahlar tarafından güvenle uygulanabilir.
Instagram: @op.dr.mesutkariksiz
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!