Böbrek Taşı Nedir?
Böbreklerin kanda süzdükleri vücudumuz için gereksiz fazla sıvıyı idrar yolu ile atarken, bazı katı maddelerde idrar yollarının içine çöker ve böbrek taşları oluşur.
Böbrek Taşı
İdrarımızı oluşturan su ile beraberinde dışarı atılan maddelerin fazla olmasının yanı sıra, idrar da bulunan taş oluşumunu engelleyen bazı maddelerin az olması nedeni ile kristallerin idrara çökmesi olayı gerçekleşir.
Böbrek taşları çok sayıda ve büyük-küçük olarak görülebilir.
Böbrek Taşları Neden Oluşmaktadır?
Aşırı derece de egzersiz yapan sıcak ortamlarda çalışan sıcak iklimlerde yaşamını sürdürmek zorunda olan kişiler daha çok terler ve sıvı kaybeder. İdrar konsantre kıvamını alır ve içinde taşlar oluşur.
Oksalat, kalsiyum, sistin, ürat gibi kimyasal maddelerin idrarda normalden fazla bulunması sebebi ile böbrek taşı oluşur.
Eğer mide asidi azaltıcı ilaçlar kullanıyor iseniz D vitamini, kalsiyum, C vitamini, bazı antibiyotikler, kortizon ve idrar söktürücü ilaçlar da böbrek taşı yapabilir.
İdrar yollarında oluşan enfeksiyonun varlığı, böbreklerinin normal yapıda olmayan ve ailesinde daha önce böbrek rahatsızlığı bulunan kişilerde de böbrek taşı olma olasılığı yüksektir.
Böbrek Taşlarının Hepsi Aynı Yapıda mıdır?
Börek taşları idrar yollarında bulunur ve çok farklı yapı da taşlar oluşabilir.
Böbrek taşlarının içinde en çok kalsiyum taşı görülür. Bununla birlikte oksalat ara ara da kalsiyum fosfat yapılarında oluşabilirler. Oksalat ve kalsiyum, idrar da fazla miktar da bulunuyor ise bu tür taşların oluşumu gerçekleşebilir. Vücutta bulunan paratiroid hormonunun fazla olması bazı böbrek hastalıkları, kanser ve böbrek taşlarına zemin hazırlar.
Enfeksiyon taşlar adı verilen böbrek taşları iri halde oluşur. Bazı mikroorganizmalar idrarda bulunan üreyi parçalayan enzimlerin salgılanması ile alkali hale gelen idrar da çöken taşlardır. Daha çok kadınlarda görülmektedir.
Ürik asit taşları et ile zengin diyetle beslenenlerde oluşan asit yapıda ki idrara çöken taşlara verilen addır. Bazı kemoterapiler ve gut hastalığı oluşumu bu taşlar sayesinde kolaylaşır. Bu taşlar direkt röntgen filminde görünmeyebilir. Bilgisayarlı tomografi ve ultrasonografi incelemeleri ile tanı konulabilir.
Sistin taşları, sistin metabolizmasının bozulması durumunda görülür. Sistin taşları sık nüks eder ama çok nadir görülür.
Böbrek Taşları Kimlerde Görülür?
Daha çok erkeklerde görülür. Kadınlara göre 3 katı erkeklerde görülme riski vardır. Daha önce böbrek taşı sorunu yaşayan insanlar, sonraki on yıl içinde tekrar böbrek taşı rahatsızlığı yaşayabilir.
Tek ya da Anormal yapıda olan böbrekler
Ailede böbrek taşı öyküsü olanlar
20 ile 40 yaş arasındakiler
Kullanılan bazı ilaçlar(antasidler, guatr ilaçları ve bazı idrar söktürücüler)
Sık sık idrar yolu enfeksiyonu yaşayanlar
Çoğunlukla az su içenler
Protein bakımından zengin beslenenler
Fazla hareket etmeyen ve yatalak yaşayan hastalar
İdrar da oksalat, kalsiyum, ürik asit gibi minerallerin fazla bulunması
Bazı ince bağırsak hastalığı yaşayan ya da ameliyat geçirenler.
İdrar pH’ında oluşan değişiklikler (çok yükselmesi ya da çok düşmesi)
İdrar da sitrat azlığı (sitratın böbrek taşı oluşumunu engelleyici özelliği vardır)
Böbrek Taşlarında Bulgular Nelerdir?
Börekte oluşan taşlar eğer idrarı akışını engellemiyor ise çok şiddetli ağrıya neden olmaz. Bazen sırt ve bel de hafif ağrılar olabilir.
İdrar yolunda oluşan taşların en önemli bulgusu taşın idrar yolunu tıkaması durumunda şiddetli ağrılar oluşmasıdır. Bu ağrının doğum sancısından bile daha kötü olduğu söylenir.
Bunun yanı sıra kusma ve bulantı görülür.
Ağrı genellikle sırtın yan tarafında hissedilir. Taş aşağı doğru indikçe ağrı da kasıklara iner.
Sık sık idrara çıkar hastalar.
Çoğu hastalar da idrar pembe renkte görülür.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!