Öncelikle bu soruyu cevaplamak için, böbreğin nasıl bir yapıya sahip olduğunu anlatarak işe başlamalıyız. Sağ ve solda iki adet böbreğimiz bulunuyor ve bu böbreklerin temel görevi kandaki zararlı maddelerin süzülmesini sağlamak. Bu iki böbrekte milyonlarca süzgeç olduğunu düşünün. Genellikle az su tüketilmesine bağlı olarak az miktarda idrar sıvısıyla attığımız bu zararlı maddelerden bazıları dışarıya atılamaz ve kristalleşerek birbirine yapışır ve kumları oluşturur. Bu kumların birleşmesiyle de böbrek taşı verdiğimiz taş oluşur.
Böbrek taşı içerisinde bulunan maddelere göre çeşitli yapılarda ortaya çıkabilmektedir. En fazla görülen böbrek taşı türünün Kalsiyum-Oksalat olduğu söylenebilir. Bu böbrek taşı türünün yanı sıra kalsiyum fosfat, sistin ve enfeksiyon taşları da görülebilir.
BÖBREK TAŞININ OLUŞMA SEBEPLERİ ?
Böbreklerde taş oluşumu bir veya daha fazla sebebin bir araya gelmesiyle mümkün olan bir süreçtir. En büyük sebeplerinden bir tanesi taş oluşumuna sebebiyet veren maddenin ağız yoluyla vücuduna çok fazla alınması, buna bağlı olarak kanda miktarının çok artmasıdır. Kandaki miktarı çok artan madde idrara çok fazla geçer ve burada yukarıda bahsettiğimiz şekilde taş oluşumuna sebebiyet verir.
Vücudumuzda maddeyi sindiren organın bu maddeyi tam olarak sindirememesi yada eksik sindirmesi sonucu maddeniz fazla üretilmesi, kana fazla geçmesi ve buna bağlı olarak da idrarda çok fazla görülmesi de sebeplerden bir tanesidir.
Bunların yanı sıra günümüzde böbrek taşlarına en fazla sebebiyet veren şey ise az su tüketimidir. Az su tüketimine bağlı olarak vücuttaki idrarın yoğunlaşması artar. Yoğunlaşması artan bir idrarda da taş oluşma ihtimali oldukça yüksektir. Bu sebeple bol bol su tüketilmeli, su hayatın bir parçası haline getirilerek böbrek taşından ve birçok rahatsızlıktan korunulmalıdır.
Çok su içmenin yanı sıra çok su kaybetmek de böbrek taşına sebebiyet verir. Yoğun spor antrenmanları, yoğun terleme gibi sebeplerden ötürü böbrek taşı oluşabilir. Bu sebeple spor esnasında ve sonrasında, terlemeye bağlı olarak vücuttan atılan suyun vücuda geri kazandırılması oldukça önemlidir.
İdrardaki koruyucu maddelerin azalması da en önemli sebeplerden bir tanesidir. İdrardaki maddelerin birbirine yapışmasını önleyen bu maddelerin azalmasıyla birlikte böbrek taşı oluşabilir.
BÖBREK TAŞI BELİRTİLERİ NELERDİR ?
Böbrek taşının en belirgin ve en sık rastlanan belirtisi böbrek bölgesinde, yani vücudun 2 boşluğunda yaşanan ağrılardır. Bu ağrı dönem dönem hafif şekilde gerçekleşir, dönem dönem ağrı dayanılamaz boyutlara ulaşabilir. Hastalar tarafından en ağrılı bulunan rahatsızlıklardan bir tanesidir. Ayrıca böbrekte oluşan taş vücutta yabancı madde olarak algılandığından bölgede iltihaplanmaya ve enfeksiyona sebep olabilir.
İdrarda kanama da böbrek taşının belirtileri arasındadır. Bu ve bunun gibi belirtiler tek tek yada birlikte ortaya çıkabilirler. Bu belirtilere ek olarak mide bulantısı ve kusma da vücudun bu duruma verdiği ani tepkiler olarak ortaya çıkabilmektedir.
BÖBREK AĞRISINDA NEDEN ŞİDDETLİ AĞRI OLUR ?
Böbrekte oluşan taş, idrar kanalının içine düşer veya böbrek çıkışındaki kanalı kapatır. Böbrekten idrar yapımının devam ettiği bu süreçte bölgede yüksek bir su basıncı oluşur. Bu basınca bağlı olarak bölgeyi saran kapsül ani bir gerilme yaşar. Bu gerilmeye bağlı olarak da çok şiddetli ağrılar ortaya çıkabilir. Hastalar arasında yapılan bir araştırmada böbrek ağrısı hastaların en fazla çekindikleri, korktukları ağrı olarak ortaya çıkmıştır. Çünkü ağrısı çok şiddetlidir ve dayanılması oldukça güçtür.
BÖBREK TAŞI AĞRISI NASIL GEÇER ?
Öncelikle bir üroloji kliniğine veya acil servise başvurulmalıdır. Burada yapılacak ağrı kesici iğnelerle acının dindirilmesi sağlanabilir.
Bunun yanı sıra evde uygulanabilecek yöntemlerden birisi sıcak uygulamalarıdır. Sıcak uygulanması bölgedeki spazmı azaltır. Spazmın azalmasına bağlı olarak da taşın çevresinden bir miktar idrar aşağıya doğru süzülür, bölgedeki su basıncı azalır ve hastanın bir miktar da olsa rahatlaması sağlanır.
Eğer ağrı dayanılmaz bir hale geldiyse doktorun isteğiyle operasyon gerçekleştirilebilir. Vücuttaki taşın atılamamasına bağlı olarak ağrının sürekli sürmesi durumlarında, lazer teknikleri kullanılarak vücuttan atılamayan taş küçük parçalara ayrılır ve vücuttan çıkışı sağlanır. Bunun yanı sıra acil müdahele edilmesi gereken durumlarda ise operasyonlar gerçekleştirilerek kişinin böbrek taşı problemi çözüme kavuşturulmaya çalışılır.
Böbrek taşı rahatsızlığı oldukça sancılı ve zahmetli bir rahatsızlık olduğundan bu rahatsızlıktan korunmak için gerekli önlemler alınmalıdır.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!