Böbrek Kanseri Nedir?

 Böbrek Kanseri Nedir?

Böbrek, vücuttaki fazlalıkları, atık maddeleri temizlemekle sorumlu bir oganımızdır. Her iki boşluk bölgemizde birer tane olmak üzere vücudumuzda 2 adet böbrek bulunur. Kaynağını vücudun bu 2 boşluk bölgesinden, yani böbreklerden alan kanser türüne böbrek kanseri adı verilir. Böbrek kanseri ikiye ayrılır. Birincisi böbreğin idrar üreten kısmından kaynaklanan kanserlerdir. İkinci böbrek kanseri türü ise idrarın toplandığı bölgeden kaynaklanan kanserlerdir.

BÖBREK KANSERİ KİMLERDE SIK GÖRÜLÜR ?

Yetişkin bireylerde görülme ihtimali %3 kadardır. Erkeklerde kadınlara göre 2 kat daha fazla rastlanır. Daha çok 45-60 yaş arası ortaya çıkan bu rahatsızlık, daha çok doğuştan yaşanan bazı böbrek rahatsızlıklarına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Böbrek yetmezliği görülen hastalarda çok daha sık ortaya çıkar. Ayrıca sigara tüketen bireylerde sigara tüketmeyenlere oranla oluşma olasılığı oldukça yüksektir. Bunların yanı sıra toplumumuz ilaç kullanımı konusunda bilinçsiz olduğu için böbrek kanserine davetiye çıkaran bir başka husus da hatalı ve sık ilaç kullanımıdır. Özellikle sık ağrı kesici kullanmak, böbrek kanserini tetikleyen davranışlardandır. Bu sebeple doktorun söylediği ilaçlar, doktor tavsiyesinde ve gözetiminde kullanılmalı. Doktorun tavsiye etmediği, size reçeteli olarak yazmadığı hiçbir ilacı kullanmamalısınız.

BÖBREK KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

İdrarda kanlanma en temel belirtilerden bir tanesidir. Yan taraflarda yaşanan ağrı ve ele kitle gelmesi şeklinde tanı koyulabilmektedir. Fakat genellikle başka rahatsızlıklar sebebiyle hastaneye başvuran hastalarda herhangi bir sebeple yapılan görüntülemeler sonucunda tesadüfen anlaşılmaktadır. Günümüzde böbrek kanseri tanılarının 4/3 oranında tesadüfen koyulduğu yapılan araştırmalar sonucunda ortaya koyulmuştur. Bu sebeple doktor kontrolleri aksatılmamalı, düzenli olarak gereken tahlil ve muayeneler gerçekleştirilmelidir. Tüm kanser türlerinden korunmak adına uygulanabilecek en mantıklı yöntem budur.

Kesin tanı koyulması hususunda bilgisayarlı tomografi ve MR kullanılır. Bunların yanı sıra bazı durumlarda idrar yolundan girerek böbreğe ulaşmak gerekebilir. Bu yöntemin adı da fleksibl üreteroskoptur. Küçük, ölümcül olmayan ve ilerlememiş tümörlerin bu yöntem ile lazer aracılığıyla tedavi edilebilmesi mümkündür.

Bu kanser türü genellikle akciğere doğru yayılma eğilimindedir. Akciğerin yanı sıra karaciğere, kemiklere veya böbrek üstü bezine doğru da yayılım sağlayabilir. Önemli olan rahatsızlık ortaya yeni çıkmışken, yani başlangıç aşamasında teşhis edilmesi ve tedaviye başlanmasıdır. Yayılmaya başlayan bir kanseri vücuttan temizlemek, başlangıç aşamasındaki bir kanserle mücadele etmekten çok daha zordur.

BÖBREK KANSERİ İÇİN RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR ?

Öncelikle erkeklerde kadınlara göre 2 kat fazla gözlemlenen bir hastalık olduğu için erkeklerin çok daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir. Böbrek kanserine sebep olan şeyleri çeşitli şekillerde sınıflandırabiliriz. Çevresel veya işe bağlı faktörler dediğimiz faktörler arasında sigara kullanımı bir numaralı faktördür. Bunlara bilinçsiz ağrı kesici kullanımı, asbest işinde çalışmak, kadmiyum işinde çalışmak gibi faktörler eşlik eder. Aileden geçiş, yani genetik faktörler de bu kanser türünün oluşmasında etkilidir. Ailesinde böbrek tümörleri görülenlerin bu rahatsızlığa kapılma ihtimali daha yüksektir. Diyet ve kiloya bağlı faktörlerle de böbrek kanseri ortaya çıkabilmektedir. Şişman ve sağlıksız beslenenlerde, zayıf ve düzgün beslenen bireylere oranla bu kanser türünün görülme ihtimali daha fazladır. Ayrıca hipertansiyon rahatsızlığı olanlarda da bu kanser türü diğer insanlara göre daha fazla görülmektedir.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!