Bipolar Bozukluk (Manik Depresyon) Nedir ?
Manik Depresyon adıyla da bilinen Bipolar Bozukluğu oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Kendine ve başka insanlara zarar verebilirler. Ama diğer hastalıklar gibi erken teşhis konulduğu zaman ve tedavisiyle kontrol altına alınabilmektedir. Bu yüzden ilgili belirtileri gösteren kişinin uzman psikolog ve psikiyatrist yardımıyla tehlike boyutunu aşabilmektedirler. Bipolar bozukluğu yani Manik Depresyon kendine ve çevresindekilere zarar verebilecek riskli bir hastalıktır.
Bipolar Bozukluk (Manik Depresyon) Belirtileri Nelerdir ?
Bipolar bozukluğu ruh halindeki aşırı değişiklikler de diyebiliriz. Manik kelimesi aşırı hareketli, enerjik ve sürekli konuşmayı tanımlamaktadır. Hasta bu dönemlerde sürekli konuşma isteği, uykusuzluk, fazla enerji ve sinirli davranışlar sergiliyebilirler. En önemli ve göze batan belirtiler bunlardır. Bu belirtileri gösteren hastalar çoğunlukla bunun aksini idda ederek tedaviyi reddedebilmektedirler. Ama hastanın belirtilerinin aksine uzman psikiyatrist lerden yardım alınmalıdır.
Daha sonraki aşamalarda suçluluk hissi, üzüntü, ağlama ve sürekli birşeyleri suçlama ve bahaneler üretme görülebilir. Bu aşama diğerlerinden daha da tehlikelidir. Çünkü zarar verme ihtimali en fazla olduğu dönemdir.
Genellikle 15 ve 25 yaşları arasında görülse de her yaştan kişinin yakalanabileceği bir hastalıktır. Bu dönemde kişiler özellikle şunu algılamaları gerekir ki bu ne kendisinin ne de bir başkasının suçu yoktur. Genetik olarak da geçme ihtimali bulunan hastalığın, aileden gelme ihtimali de vardır. Bu yüzden kişilerin aileleri hakkında araştırma yapılır.
Hastalıktaki Belirgin Belirtiler
- Aşırı sinir, stres ve hareketlilik
- Düşüncelere dalma ve hızlı düşünme
- Nedensiz enerji
- Uyku bozukluğu
- Dikkatsiz davranma (buna dikkatsiz yürüme, hızlı araba kullanma, rastgele seyahat etme dahil edilebilir.)
- Üzüntü ve yalnızlık hissi
- Veya yalnız olduğu halde bunu reddetme
gibi birçok belirtileri bulunmaktadır.
Bipolar Bozukluk (Manik Depresyon) Tanısı ve Tedavisi
Öncelikle uzman doktorlar çeşitli testler yaparak hastalığa yakalanıp yakalanmadığınızı belirler. Bu sırada ailenizde bu hastalığa karşı genetik bir yatkınlık olup olmadığını araştırır. Ayrıca bu testlerin yanında Labaratuar ve Mr testleri de gerekli görüldüğü taktirde yapılabilir. Tanı koyulduktan sonra doktor tarafından tehlike durumu ölçülerek Hastane de yatmasının gerekli olup olmadığına karar verilir. Eğer hastaneye yatması gerekir ise hastanın tedavisine burada devam edilmektedir. Hastanın durumu riskli değil ve hastanede yatmayacaksa bile doktor tedavisine devam edilerek kontrol altına alınır. Hastalığın tedavisi ise yine doktor kontrolünde belirli oranlarda ilaç tedavisidir. Hastanın ruh haline bağlı olarak doktor ilaçları değiştirebilir veya bazı ilaçlar için ara verdirebilir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!