Bilgisayar Kullanımı ve Sağlık

 Bilgisayar Kullanımı ve Sağlık

Doktorlar şimdi sık sık uyarmaya başladılar bazı meslek hastalıkları bilgisayardan dolayı oluyor diye.
Biliyoruz ki, bilgisayar şimdiki zamanda bir iş aracı. Bilgisayarsız günümüz uygarlığında çalışmak zordur, çünkü teknoloji bir yerde durmuyor hep gelişiyor. Bilgisayarlar bugün devlet dairelerinde, okullarda, kütüphanelerde, her ofiste, alışveriş merkezinde ve resmi yerlerde bulunmakta. Elbette, evde de bir ya da birkaç bilgisayar vardır.
Tabii ki zararlı değil bu durum, tam tersi bilgisayarları şimdi zararsız üretmeye çalışıyorlar. Ancak hastalıklar oluşuyor çok uzun süre ya da dinlenmeyerek bilgisayar kullanırken ve bu esnada insan uzun süre hareketsiz oturuyor. Şimdi bilgisayardan kaynaklı hastalıklara bakalım.

Sırt

Sırt sorunları, bilgisayarla uzun zaman çalışanları bir gün ziyaret edecektir. Eğer zamanında sırt problemleri çözülmezse, dejeneratif disk hastalığı oluşabilir, daha boyun servikal omurga ağrısı, omuz, uyuşma yapar. Bazen bel alanında acı oluşuyor, göğüs alan ağrısı (bazen bu kalp ağrısı diye karışabilir). Neden acıyor, çünkü sinirler sıkışıyor.
Eğer siz düşünürseniz size uygun bir pozla ya da koltukta çalışıyorsunuz, bu düşünce doğru değil, çünkü en zararsız sırt şekli çalışma masasında bilgisayarla oturmaktır..
Önleme için sık sık ara yapmak bilgisayarla çalışırken, daha iyisi ise her saatte ara vermeli. Ara yaparken hafif fiziksel egzersizler yapmak iyi bir seçenektir. Çok iyi geliyor iş bittikten sonra yoga yapmak. Sabahları bilgisayarla çalışanlar için fiziksel egzersizler çok önemli.
Sırt ağrımasın diye sandalyede iyi olmalı. Sandalye sert ve yüksek olmalı. Ayaklar rahat olmalı 90 derece olarak. Masa da uygun olmalı vücut için.

Cilt Alerjisi – Saç Dökülmesi – Oksijen Eksikliği

Bilgisayar, başka elektronik teknikler gibi bir elektromanyetik radyasyon kaynağı. Elektrostatik küçük tozları, ellerde, yüzde, kafada ve boyunda yapışır, alerjik reaksiyon yapar bu yüzden cilt ve saç kurur. Bilgisayar odaları geniş olmalı ve iyi havalandırılmalı.. Kurallara göre çalışılan alan 9-10 metrekare olmalı. Nemlendirici cihazlar böyle odalarda yardımcı olur.

Göz Ağrısı – Gözlerde Sulanma – Göz Kapak ve Göz Kızarıklığı – Alın Ağrısı Yorgunluk

Gözler yoruluyor sürekli bilgisayar ekranına bakarken. 45 dakikada göz yorulması başlar. 2 saatten sonra gözlerin işlevi kötü olmaya başlar.. Ancak eğer her 1-2 saat ara verilirse gözler bu kadar yorulmazlar. 4 saat hiç arasız çalışırken gözlerin yorgunluğu artar. Ekran ve gözler arasında 70 cm olmalı. Her 40 – 45 dakika gözleri oynatmalı göz egsersizleri yapmalı, otururken biraz hareket etmeli.

Kuru Göz Sendromu

Ne zaman gözler hareketsiz ekrana bakıyor çok nadiren kırpılır. Bu yüzden gözler kurumaya başlar. Düşük ekran kontrastı da gözler için kötü olur, hızlı yorulur.
En rahatsız edici belirtiler: göz ağrısı, gözlerde kızarıklık, gözlerde kum var gibi his, gözlerin ışıktan etkilenmesi, çift görme, gözleri hareket ettirirken acı hissi ile beraber bulanık görme oluyor. Özellikle bilgisayar kullanıcılarının başının ortasında ağrı hissi başlar.
Kuru göz sendromunun önlenmesi için ara vermek gerekir. Mola sırasında oturup, gözleri kapatmayın. Mesela yakındaki nesneden uzak nesneye bakıp böyle egsersiz gözler için çok iyi gelir. Göz bölgesine masaj yapmak çok yararlı olur (kaş alınları, burun kanatları, alna parmakla masaj yapın). Böyle hafif masaj gözleri çok rahat ettirir.
Sürekli bilgisayarla çalışılırsa vitamin içmek çok önemli çünkü gözlere yardım etmeli. Gözler kuru olmasın diye özel göz ilacı kullanmalı. Gözlere sabun girdi gibi gözleri göz yaşı ile sulandırmalı.
Eğer böyle sendromlar uzun süre devam ederse, mesela artan baş ağrısı iki-üç gün bilgisayar hiç kullanmamalı. Yasaklar arasında TV, telefon, tablet gelir. Bilgisayardan dolayı dinlenirken yürüyüş yapmak çok faydalı olur. Yürürken denize, göle, manzaralara bakmak çok iyi gelir gözlere. Çünkü su rahat ettirir gözleri.

Tünel Sendromu

Fare ve klavye ile sürekli çalışırken bilgisayar kullanıcısının elleri sürekli hareket ederken sonradan bilekte ağrı hissetmeye başlar, çünkü tendon genişliyor ve o bölgede sinir sıkışmaya başlar.
Böyle sendrom sadece bilgisayar kullananlar için değil, kamyoncuların, fotoğrafçıların, müzisyenlerin, kasiyerlerin ve kuaförlerin de vardır. Bu problemi önemsiz bırakmak iyi değildir. Çünkü sürekli sinir sıkıştığında, o sinir sonradan ölür. Böyle bir duruma sadece ameliyat yardım edebilir.
Tünel sendromunu önlemek için bilgisayarla çalışırken arada elleri hareket ettirmeli, özel egzersizler yapmalı (ancak şiddetli acı varsa egzersizler yapmamalı). Eğer acı olursa ve sonradan geçerse özel el bandajı kullanmalı.

Sinirlilik, Tansiyon Artışı, Hafıza Kaybı ve Uykusuzluk

Tüm bu belirtiler hemen stresi getirir. Stresi azaltmak için kaliteli bilgisayar kullanmalı. Bir makine sık sık donarsa, önemli bilgileri kaybedebilir, kişinin çalışma hızını yavaşlatır, sinirlendirir. Bu yüzden bilgisayar güçlü olmalı.

Bilgisayarda bilgileri, haberleri vb okuyoruz, beyin bunların hepsini anmaya çalışıyor. Geceleri uyurken her şey rüyada karışır. Farklı şeyler rahatsızlık verebilir kişi uykusundayken.

Önleme

Kaliteli çalışmak ve sağlıklı olmak için bunları yapmalı
1. İyi bir bilgisayar çalışmak için seçin.
2. Masa ve sandalye rahat olmalı, gözler ve ekran arasında 70 cm olmalı.
3. Bilgisayarla sürekli çalışırken sık sık ara vermeli. Arada gözlere ve ellere masaj yapmalı.
4. Bilgisayar odası geniş olmalı ve her zaman havalandırmalı.
5. Bilgisayarlar bir biriden uzak durmalı.
6. Hareketli yaşamalı, spor arkadaş olmalı, yoga yapmalı, sabahları fiziksel egzersizler yapmalı.
7. Bilgisayardan rahatsızlık hissedilirse uzun ara almalı.
8. Vitaminler içmeli.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!