Beyin kanseri çok tehlikeli bir hastalıktır, tedavisi zordur, hastayı öldürülür. En büyük tehlikesi hastalığın semptomsuz geçmesidir. Sadece dördüncü evrede beyin kanseri olduğunu hasta öğrenir ne zaman semptomları çok ortaya çıkarsa ancak o evrede geç oluyor tedavi için.
Hasta başka hastalık belirtileri ile karıştırabilir, örneğin kusma ve baş dönmesi karakterize migren, hipertansif kriz hastalıklar için vb. Bunun için kaliteli doktor bu hastalığı tanımak için çok önemlidir. Ne kadar hızlı doktor tanı yapar, o kadar hastalığı iyileştirmek daha kolay olur.
Kanserin Nedenleri
Beyin tümörü nedenleri şimdilik yeterince incelenmedi 10% kanser kalıtsal olarak genlerden gelir, ikincil-diğer organlardan metastaz olarak gelebilir.
Nedenleri:
• Genetik olarak hastalık sendromu Gorlina, hastalık Brnevilya, Li-Fraumeni sendromu, tuberkülez sklerozu ve bozuklukları vb.
• Organ nakli yapınca bağışıklık sistemi zayıflar bu sebep olabilir ya da AIDS hastalığı;
• Beyin kanseri kadınlarda daha sık oluyor erkeklere göre.
• Radyasyonun ve kanserojen madde etkileri. Bu risk grubuna zararlı işlemlerde isçiler, örneğin, sanayi üretimi- plastik.
• Beyin kanseri, erişkinlerde daha sık görülür ancak çocuklarda da olabilir.
Başka organlardan metastaz olarak kanser beyine geçebilir kan dolaşınca, daha sık meme kanserinden dolayı olabilir.
Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir
Beyin tümörü belirtileri nelerdir şeklinde sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.
Beyin tümörü belirtileri aşağıdaki gibidir:
• Kısmi veya tam bozulmuş hareketlilik, duyarlılık bozuluyor bacaklarda, sıcaklık ve diğer dış faktörlerde çarpık algı;
• Değişiklikleri karakter olarak, asabi ve sinirli ya da aksine çok sakin ve umursamaz oluyor. Uyuşukluk, letarji, yaşamı ilgisizliği görünür.
• İdrar kontrolü bozuluyor. Hasta kişi kontrol edemiyor.
• Tüm beyin tümörlerinin karakteristiği ortak belirtileri vardır- kafada basınç artışı ve aynı zamanda tümörün beyine mekanik etkisi:
• Baş dönmesi, denge kaybı, ayaklarda hissiyatsızlık gibi;
• Baş ağrısı genellikle sabah kahvaltıdan önce, akşamları veya fiziksel aktivite yapınca;
• Kusma görülür sabahları veya kafa hareket edince, pozisyon değiştirince. Bulantısız hemen kusma oluyor, kusma yemeğe bağlı değildir.
Diğer beyin tümörü belirtileri:
• Kısmi veya tam görme kaybı, gözler önünde minik sinekler uçuyor gibi görüntüler. Görme ihtimalini geri döndürmek mümkün olmuyor;
• İşitme bozukluğu oluyor.
• Epileptik nöbetler, aniden ortaya çıkan genç kişilerde tehlikeli bir belirtidir, hemen bir doktora danışmalısınız, ikinci ve daha sonraki evrede olur.
• Hormonal bozukluklar görünür;
• Beyin sapı fonksiyon bozukluğu karakterizedir: solunum, yutma, bozuk koku, tat, görme hislerini bozar. Yaşam kalitesi hasta kişinin düşer, insan çalışamaz ve kendini kontrol edemez.
• Tümör temporal bölgede görsel ve işitsel bölgeleri bozar, halüsinasyonlar yapar.
Tanı
• Doktor hastayı muayene eder. Doktor hastanın koordinasyonlarını, dokunsal özelliklerine bakar, reflekslere de.
• MRG yapılır bir anormallik ortaya çıkınca beyin kanseri erken evrede MRG de görünebilir, doktor tedavi planı yapmaya başlar.
• Ponksiyon beyin dokusundan anormal hücrelerin varlığını belirlemek için yapılır. Ancak doku biyopsisi her zaman yapmak mümkün değildir, çünkü tümör zor yerlerde oluşabilir bu nedenle bu tarz analizler ameliyat sırasında yapılabilinir.
• Radyografi kan damarlardan bakılır değişikler var mi diye.
Tanıma bitince doktor bireysel tedaviyi hasta için yapmaya başlar.
Beyin kanseri evreleri
Hastalık semptomsuz geçtiği için erken evrelerde bu hastalığı yakalamak zordur. Evreleri birden çok hızlı gelişiyor. Bu yüzden ne zaman küçük belirti olsa bile de hemen doktora muayeneye gitmeli. 4 evre vardır:
1 evre.
İlk evrede kanser hücrelerin sayısı azdır, cerrahi tedavi genellikle başarılı olur, hastalık geri dönmüyor. Ancak hastalığı tanımak çok zor olur. İlk evrede halsizlik ve uyku hali, periyodik baş ağrısı ve baş dönmesi oluyor ama hasta kişi yorgunluktan dolayı olabilir diye doktora gitmiyor böyle semptomlar olunca.
2. evre
İkinci aşamasında tümör büyümeye başlar yakındaki dokuları etkiliyor ve beyin merkezleri basıyor. Tehlikeli belirtileri- nöbetler ve epileptik nöbetler. Ayrıca, hastanın sindirim sistem sorunları ortaya çıkar, bağırsak çalışması ve kusma. Bu aşamada tümörü cerrahi ameliyatla çözerler ancak hasta tam olarak iyileşemez.
3 evre
Üçüncü evrede kanser daha da büyüyor. Cerrahi ameliyat maalesef yapılmaz. Ancak temporal bölgede tümör cerrahi tedavisi yapılır.
Belirtiler üçüncü evrede işitme, görme ve konuşma bozukluğu daha belirgin hale gelir, zor konsantre olunma hali görülür. Karıncalanma hissedilir, ellerle ve ayaklarla rahatsız edici hareketlilik gözlenir. Hasta dik yürümüyor çünkü vestibüler fonksiyonu bozuluyor. Göz bebekleri hızlı koşuyor ama hasta öyle olduğunun farkında değildir.
4 evre
Dördüncü aşamada cerrahi tedavi yapılmaz, çünkü tümör etkiler beyinin hayat için önemli bölümlerini. Kullanılır palyatif yöntemler, radyoterapi, ilaç tedavisi. Hastanın şansı çok azalıyor ama bağışıklık sistemi güçlü olursa ve kişi kendini moral olarak iyileştirmeye çabalarsa daha iyi olur. Bu evrede hasta komaya girince geriye dönemez.
Genellikle doğru tedavi takip edilirse hasta 5 sene yaşayabilir. Bazı kişiler biraz daha fazla yaşarlar. Ortalama olarak bu hastalıktan 35% oranında iyileşme oranı vardır. Daha ağır tümör türü olursa sadece 5% iyileşebilmektedir.
Kanser Tedavisi
Kanser tedavisi yapmak için farklı profil doktor uzmanları muayene eder.Nörolog, beyin cerrahı vb. Genellikle doktor-terapist muayeneye başlıyor, sonradan terapist hastaya asabiyeciye gönderir muayene için.
Tedavisinde radyasyon tedavisi, radyoterapi, cerrahi müdahale oluyor. En güvenli yöntem cerrah ameliyatı ancak 3-4 evrede ameliyat yapılmaz çünkü tümör önemli beyin bölgelerinde yayılmaktadır..
Cerrahi tedavi en iyi yöntem. 1-2 evrede kişinin 100% iyileşme şansı vardır ama ameliyat çok dikkatli yapmalı tam problemli yerde, çünkü beyne zarar verirse insan bazı refleksleri kaybedebilir. Ancak şimdiki zaman teknolojisi daha gelişmiştir,bunun için zararları çok olmuyor, sağlıklı dokulara az zarar veriyor ya da hiç zararı yoktur.
Radyasyon tedavisi yapılır ne zaman hastaya ameliyat yapmak yasaksa ya da ameliyattan sonrası işlemleri esnasında. 3-4 evrede cerrahi ameliyatı yapmak mümkün değilken, radyasyon tedavisi yapılır.Kemoterapi ayrı yöntem olarak tedavi için kullanmıyor çünkü bu yöntem sadece sorunlu bölgeye etkilemiyor, bütün vücudu etkiler. Kemoterapi vücudu çok zayıflatıyor enerji olarak.
Endoskopik tedavisi lokal olarak yapılır, geniş kesim yapılmıyor. Ama travma yapar rehabilitasyon dönemi artar.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!