Bel Kayması ve Tedavi Yöntemleri

 Bel Kayması ve Tedavi Yöntemleri

Bel Kayması

Bel ağrısına sebep olan problemlerin bir çoğunun incelenmesi sonucunda,uzmanlar,bunun bel kaymasına neden olabileceği konusunda hem fikirdir.

Bel Kayması ve Tedavi Yöntemleri

Bel Kayması Nedir?

Omurga kemiklerinin öne,arkaya ya da birbirinin üzerine doğru kaymasına,bel kayması denir.

Bel kayması tıp dilinde,spondylolisthesis olarak adlandırılır.

bel kaymasiOmurga kemikleri tıpkı tesbih ya da kolyede bulunan sıralı,düzenli boncuklara benzer.sırt ve belde bulunan kemikler,düzenli ve sıralı bir halde birbirlerine bağlar ile tutunurlar.

Bel kaymasında,omurga kanalı denilen yerin içerisinden geçen sinirler ve omurilik sıkışıp,gerilebilir ve baskı altında kalabilirler.Sıkışma,gerilme ve tahrişe bağlı olarak,bel fıtığı belirtilerini andıracak biçimde bel ağrıları,bacak ve kalçada ağrı,karıncalanma ve uyuşma görülebilir.Bazı durumlarda ise hasta dışkı ve idrar yapamama sorunları ile karşılaşabilir.Belde oluşan sinir sıkışmaları dışkı ve idrar yapmayı etkileyebilir.

Bel kaymasının sebepleri arasında,omurlar arasında bulunan eklemlerin,eski bir kaza ya da çarpma sonucunda hasar görmüş olması,doğuştan bir hastalık olması,zorlanmaya bağlı olarak gelişen stres kırığı adı verilen eklem kırıklarının oluşması,romatizma ya da eklem iltihabı gibi bir çok nedene bağlı olabilir.

Bel kayması,spor yapan çocuk ya da gençler de,ağırlık kaldırma,jimlastik gibi bazı zorlayıcı spor aktiviteler sırasında,belin aşırı zorlanmasına bağlı olarak,omurga kemikleri arasında eklemlerde,fark edilmeden gelişen stres kırıkları denilen küçük kırıklara bağlı olarak da gelişebilir.

Bel Kayması Nasıl Teşhis Edilir?

Bel kayması teşhisi yapılabilmesi için,normal bir bel filmi yeterli olacaktır.Hasta omurga kemikleri arasındaki kaymanın,arkaya ve öne eğilmesi ile artıp artmadığını bilmesi gerekir.Bu tedavi için oldukça önemlidir..Bu nedenle omurga filmi farklı pozisyonlarda röntgen filmleri çekilmesi gerekir.

Normal bir röntgen filmlerinde,stres kırıkları her zaman kolay saptanmaz.Stres kırıklarının saptanması için Bilgisayarlı Tomografi yapılabilir.

MR ile,eklemlerin ve sinirlerin durumu,omurganın yapısı,sinir sıkışması incelenmektedir.

bel kaymasiBel Kayması Nasıl Tedavi Edilir?

Bel kaymasının öncelikle sebebi bulunmalı.Beli zorlayan,omurga eklemlerinde çatlak ya da kırıkların gelişmesine yol açan nedenlerin ortadan kaldırılması ve beli zorlayıcı hareketlerin kısıtlanması ile başlar.Her bel kayması yaşayan kişinin,illa ameliyat olması gerekmez.Bel kayması tedavisin için,şikayetlerin çok fazla olmadı,bel kaymasının da ileri derece de olmadığı durumlarda,hastalara ağrı kesici ilaçlar,kilo verecek bele düşen yükü azaltmak,fizik tedavi uygulamaları,karın kasları ve beli güçlendirmek gibi tedaviler denenmelidir.

En başta yapılan basit tedaviler ile bel kaymasından dolayı ortaya çıkan ağrı ve benzeri şikayetlerin azalması ve hastanın kendisini iyi hissetmesi durumunda,bel kayması ameliyatı yapılmaya gerek kalmaz.

Bel Kayması Ameliyatı Ne Zaman Gerekebilir?

Bel ağrısı ve diğer şikayetler ilaç ve benzeri tedaviler ile düzelmez ise,hasta hala ağrı ve acı çekiyor ise ameliyat gerekebilir.Omurga kemikleri arasında normalde olması gerekenden fazla hareket belirir ise,sinirler ve omurilik üzerinde baskıya bağlı hasar ya da tahriş söz konusu ise bel kayması ameliyatına gerek duyulabilir.

Bel kayması ameliyatına karar veren bir kişinin,omurlar arasında normal olmayan derece de hareket olup olmadığını önemlidir.Bel kayması olan bir hasta,omurga kemikleri arasında ileri derece de bir hareketlilik saptanmaz ise,sinir dokulara herhangi bir baskı yok ise ve kemikler birbirinin üzerine kaynamış ise ameliyat gerekmez.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!