Çocuklarda görülen Raşitizm , D vitamini eksikliğin olması durumunda ortaya çıkmaktadır.D vitamini güneşin zararlı ışınlarının dünya yüzeyine ulaşmaya başlamadığı zamanlarda (sabah gibi) vücuttaki var olan yapıda açığa çıkmaya başlamaktadır.Vitamin D aktif olarak kalsiyum emilimini vücut için gerçekleştiriyor.Bu işlem kemik gelişimi , bağırsak, sinir sistemi ve diğer organlar için çok önemli . Çocuklarda 3 yaşa kadar Raşitizm rahatsızlığı oluşma riski görülebilmektedir.Halk arasında “güneş alan ülkelerdeki çocuklarda bu rahatsızlık görülmez” şeklinde genel bir kanı vardır.Oysa ki güneş alan ülkelerde de maalesef oran az değildir.Bu da güneşin yanısıra, beslenmeninde çok önemli olduğu gerçeği ile karşı karşıya kalınmaktadır.
Bebeklerde Raşitizm Belirtiler
Eskiden Raşitizm hastalığı için doğuştan geldiğine dair bir düşünce hakimdi bazı bilim adamlarında. Bebeğin 2-3 aylık dönemlerinde görülme riski bulunmaktadır. Annenin çocuğun davranışlarını fark etmesi gerekir: Anksiyete, korkmak, aşırı uyarılabilirlik – yüksek ses duyunca ya da ışık. Çocuk uyurken hızlı uyanıyor, aşırı terliyor, özellikle yüz ve kafa.. Ana hatlarıyla kaburgalarda kalınlaşma oluyor. Organlarda bir değişiklik yok.
Raşitizm’in en sık görüldüğü zaman dilimi ilk 6 aydır, sinir ve kas bozuklukları, fiziksel gelişim yavaşlaması, bebeğin yatma pozisyonunu değiştirmek istememesi, mesela sırttan göbek tarafa yatmak, oturmak istemiyor.Raşitizm daha çok kafa kemiğinde görülmektedir.
Raşitizm’in ortaya çıkardığı değişiklikler kemiklerde röntgenden vasıtası ile görülebilir. Röntgen , bebek için zararlı olabileceğinden ilk etapta tercih edilen bir seçenek değildir.. Bu yüzden doktorun , rahatsızlığın sebepleri üzerinde durmasıyla sorunu anlayabilmektedir.
Raşitizm İyileşme Dönemi
Bu dönemde bebek yürümek , oturmak ve hareket etmek gibi eylemlerde bulunur.Fakat bu dönemde yine de kemik değişimleri olabildiği için dikkatle takip edilmelidir.Vücuttaki fosfor oranı normal seviyesine ulaşabilmekte ancak kalsiyumda düşüklük görülebilir.Hastalığın aktif fazları azalır. Çocuklarda bu hastalık geçtikten sonra, aşırı büyük kafa hayat boyunca kalabilir, kavisli bacaklar, göğüs kemikleri, dar pelvis. Aktif raşitizm faz, çocuklarda bir yıl kadar sürüyor, daha sonra düzeliyor.
Raşitizm Tedavisi
Bu hastalığın geçmesi için tedavi uzun ve soluklu olmalı.
• doğal emzirme;
• çocuk açık havada her zaman olmalı;
• medikal jimnastik ve masaj;
Doğumdan Önce Raşitizm’in Önlenmesi
Bebek doğmadan önce önlenme:
• hamileyken iyi beslenmek;
• açık havada yürümek;
• özel spor yapmak;
• sürekli hamileyken vitamin içmek.
Hamile kadın protein, yağ, karbonhidrat ve vitaminli yemekler yemeli ama aşırı değil. Meyve suyu aşırı içmemeli çünkü sindirim sistemini bozar ve çocuğu da olumsuz etkiler. Aynı zamanda C vitamini vücutta olsun diye 2 litre meyve suyu içilmeli ama tabi ki bu imkansız. Bu yüzden bütün kadınlar, üç ay hamilelikten önce ve sonra tüm gebelik boyunca, emzirme dönemi de dahil özel vitamin kompleksi içmeli. Hamileyken birinci 3 ay folik asit çok önemli.
Hamile olurken dışarıda, açık havada sık sık yürünmeli. Özel spor yapmak hamile kadınlar için iyi gelir. Hamile kadın hasta değildir,sadece hareketli olmalıdır.
Gebelikte kadın sürekli hastane gözetimi altında olmalı, bu çok önemli. Çünkü doktorlar muayene ederken vücutta problemleri görür ve çocuğa iyi gelebilecek müdahalelerde bulunabilir.
Bebeğin Doğumundan Sonra Raşitizm’in Önlenmesi:
• doğru emzirme ( demir eksikliği olmamalı.);
• çocuk zamanında yatıp , kalkmalı ve yemek yemeli (yaşa göre);
• açık havada yürüyüş yapmalı, güneş altında değil, bir gölgede;
• masaj ve jimnastik;
• annenin sürekli vitamin içmesi;
4-6 ay arasında çocuğun mutlaka anne sütü içmesi önemlidir. Eğer anne vitaminli şeyler yer ve içerse, bebek anne sütüyle beraber bütün vitaminleri alır. 4-6 ay sonra bebeğe sebze ve meyve püresi, yulaf lapası, meyve suyu, et, balık vermeye başlamalı. Ama bu sadece hastalık olmaması için beslenme değil.
Çocuk doktorları az D vitaminine sahip olan bebeklerin , aşırı D vitaminine sahip olan bebeklerden daha şanslı olduğunu düşünmektedirler. Ve gerçekten de öyle. Bu hastalığı hafif bir şekilde geçirmek daha iyi. Hastalık hafif geçer ve hastalık izleri oluşmaz. Aşırı vitamin D kanda ve idrarda olunca vücuda zarar verir, özellikle organlara. (böbrek ve kalp) Daha sonra kronik böbrek yetmezliği, başka hastalıkları tetikler, bebek engelli olabilir. Bunun için dikkatli olunmalı.
Ne zaman aşırı D vitamini bebeğin vücudunda görülürse , iştahta azalma, sık görülen kusma, hızlı kilo kaybetme, vücudun su kaybetmesi, bebeğin kabız olması ya da tam tersi ishal riskinin görülme olasılığı artar. Bu gibi durumlarda mutlaka bir çocuk hekimine başvurulmalıdır.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!