Bebeklerde Pişik Neden Olur

 Bebeklerde Pişik Neden Olur

Pişik , bebeklerde cilt tahrişi , aşırı terleme ve hijyen kurallarına uyulmamasından kaynaklanan bir rahatsızlıktır.Bebeğin popo tarafında görüntü kırmızı ve pembe kabarcıklar şeklinde oluşabilir.Bu da bebeğin acı duymasına ve bundan rahatsız olmasına neden olur. Bundan dolayı bebek gece uyuyamaz ve sürekli ağlama nöbetleri geçirebilir. Bebeklerde böyle sık sık oluşabiliyor pişikler çünkü bebek vücudu daha hazır değildir ve çevredeki değişiklikler için de bu geçerli. Pişik ilk günlerde başlayabilir. Vücudunun her yerinde olabilir: Boyun, yüz, popo, eller, bacaklar.

Sebep nedir:

Sebep ciltteki gözeneklerin kapanmasıdır. Ne zaman bebek çok terliyor yine bu şekilde rahatsızlık olabilir. Zamansız erken doğan çocukların sık sık olabiliyor. Ateş ve enfeksiyon hastalıklarından ve bazı ilaçlardan da rahatsızlık verebilir bebeğe. Uzun süre güneş altında bekleyen bebeklerde de pişik riski bulunabilmektedir. Alt bezi sık sık değiştirmelidir pişik olunmaması için.
Hormonal değişikler, bebekte pişik yapabilir. Çünkü ilk günlerde bebekte annesinin öströjeni hala kalıyor. Ne zaman bebek vücudu kendisi için çalışmaya başlıyor hormonları normale dönüyor.
Bilinmesi gerekir ki çocuk doğuruduktan sonra ateşinde değişiklik hissediyor. Anne karnında 37 dereceydi ama odada 25-27 derece sadece. Bu farklılıktan dolayı ilk günlerde vücut terleyebiliyor bebeğin yeni ortama alışabilmesi için
İlk günlerde bebeğin boynu tutulmasın diye bandaj takılmaktadır.. O da boyunda pişik yapar. Yaz günleri bebeğe şapka takılmaktadır kafasının sıcak olmaması için fakat o da terlemeye neden olabilmektedir. Bebeğin kilosu arttıkça terlemede artabilir.Bazi bebekler bu rahatsızlığı hissetmeyebilir ve oynamaya devam edebilmektedirler. Bazıları ise çok hissedebilir ve bu da ağlamasına neden olabilmektedir.

Pişik türleri:

1. Kristal pişik. Kabarcıklar çok belirgin oluşuyor ve büyük oluşuyor. Bu pişik hızlı çözülebilmektedir. Ama kötü olunca kabarcıktaki su , sarı ve ya beyaz oluyor. O zaman enfeksiyon olduğunu belirtiyor. Hemen doktora gidilmeli bu durumda..
2.Kırmızı pişik. Kırmızı cilt alanında birkaç kabarcık oluşuyor. Bu pişik acıtıp kaşıntı yapar ve bu de bebeği ağlatmaktadır.

Pişik cildin hangi alanında hava almazsa orada oluşabilmektedir. Pişik genellikle kendi çözülebilmektedir. Ama ne zaman enfeksiyon oluşursa mutlaka hemen doktora gidilmelidir.
Pişik ateşe neden olmaz fakat enfeksiyon kapılması durumunda ateşte yükselme gerçekleşebilir.Pişik ne zaman oda çok sicak, nemli bebeğin yüzünde oluşuyor . Genellikle yanak, alın çenede olabilmektedir.Bazı kadınlar, bebeği aşırı kalın giydiriyor ve bu yüzden de pişik başlayabiliyor.Pişik bebek yüzünde hızlı iyileşebilmektedir. Normalde 24 saatten sonra geçer. Bebeği odada bazen kıyafetsiz bir şekilde bırakmak gerekir.Bebeğin yüzünü papatya suyu ile yıkayabilirsiniz..

Çözümleri:

Genellikle bu rahatsızlığı çözmek çok kolay. Pişik kendi kendine çözülebilir kuralların takip edilmesi neticesinde. İlaç kullanmayın. Sadece doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalı.
Oda çok sıcak olmamalı, yaklaşık 22 derece. Ve odayı havalandırmak gerekmektedir, çok nemli olmamalı. Oda havalandırılırken bebek farklı bir odaya alınmalıdır üşütmemesi için.Popo bezleri kullanırken hava alan bez olmalı. Bezi sık sık değiştirmeli. Popoyu yıkamalı.Karbonat iyi gelir. 1 bardak suya 1 çay kaşığı karbonat koyun. Sonra pamuk diski batırın, bebeğin problem yerlerine sürün. Bebek pudrası de iyi gelir. Terlenen yerlere pudra sürülmelidir
Defne yapraktan suyu iyi gelir. Onun için 200 gr suda 3-4 defne yaprağı 5-10 dakika hafif gazda kaynatın. Soğutun. Cilt problem yerleri pamuk diskle 2-3 kere günde sürün.
Eğer bebeğin pişik olan yerleri kontrol altına alınamazsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bu durum enfeksiyona neden olabilmektedir.
Bebeğin pişik olmaması için vücudun havalandırılması önemlidir. Çok kalın giydirmeyin. Sentetik bebek kıyafetleri almayın. Yazın güneşten bebeği koruyun.
Bebeği yıkadıktan sonra hemen giyindirmeyin. Bebek iyice kuru olmalı. Sağlıklı olunabilmesi için bu şart.

Önleme:

1. Bebeği mevsimine göre giydirmeli.
2. Bebek kıyafetleri ve yatakları sentetik olmamalı. Kokulu malzemeler olmamalı. Bez sadece dışarıya çıkarken ve geceleri kullanmalı.
3. Her zaman çocuğa ne giydirmeli iyi düşünmeli. Dışarıya çıkarken , mesela, yazın hafif kazak giydirmeli. Kıyafetler bebeği sıkıştımamalı.
4. Her gün bebeğe banyo yaptırın. İyice kafa, sırt, popo yıkanmalı.
Sık sık hava aldırmaya dışarıya çıkın. Yeni doğan bebek ilk günlerde her şeye alışıyor-ses, koku, renkler vb. Bebeğin bağışıklığı hemen oluşmuyor bu yüzden bebeğin hastalıklarına hazır olmalı ve korkmamalı.
.

.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!