Bebeklerde Kolik Sorunu Nasıl Anlaşılır

 Bebeklerde Kolik Sorunu Nasıl Anlaşılır

Kolik olarak atfedilen ağlama nöbetleri , bebeğin doğumdan sonraki 2-4 aylık zaman dilimlerinde sebepsiz yere ağlamasıdır.Bebekler acıktığında ve ya altını kirlettiğinde konuşamadıkları için herşeyi ağlayarak ifade ederler.Ağlayan bebeğin sorununun ne olduğunu anlamak için anne ve babalar önce altını kirletmiş mi diye kontrol eder.Eğer temiz ise karnını doyurmaya çalışır anne. Fakat bebek almak istemiyorsa , farklı bir durum söz konusu olabilir.Burada ilk yapılması gereken süreklilik arz eden bir nedensiz ağlama sorunu varsa mutlaka bebeğin bir doktora gösterilmesi gerekir.Çünkü bebeği rahatsız eden farklı bir şey olabilir ve tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyulabilir.

Bebeğin Kolik Olduğu Nasıl Anlaşılır

Tüm bebekler doğduktan sonra günde 2-3 saat ağlayabilir. Eğer kolik varsa :
– bebek sık sık sebepsiz ağlıyor ve onu durdurmak çok zor olabiliyor;
– ağladığı zaman bebek küçük bacakları mideye doğru çıkartıyor;
– ağladığı zaman bebek gaz çıkartıyor.
Genellikle kolik olan bebek öğleden sonra veya akşam ağlar. Ağır durumda, bebek gündüz ve gece ağlıyor. Bebeğe yemek yedirmek kolik zamanında çok zor çünkü o yorulabilmekte ağladığından.

Kolik Neden Kaynaklanıyor

50 yıldır bilim adamları tarafından bu konuya açıklık getirilememektedir.Ama öngörülerden biri bebeğin midesinin çok zayıf olarak gösterilmesidir.Bu yüzden güçlü bir mide ağrısından kaynaklanabilir.Kolik alerjiden de kaynaklanabilir.Bilim adamlarının ayrıldığı nokta ;
– gelişmemiş sinir sistemi;
– midede gaz toplanması;
– hamilelik sırasında annenin sigara içmesi yada sigara içenler yanında oturması.

Koliğin Sağlık İçin Zararı Nedir

Kolik , tehlikeli bir şey değildir fakat anne için stres kaynağıdır.Rahat olabilmek için mutlaka doktora gösterilmelidir.

Ağlamaması İçin Ne Yapılmalıdır

Bebeğin neden ağladığı konusunda düşünülmeli ve anlamaya çalışılmalıdır. Bebeğin sindirim sistemi çok zayıf olduğundan anne sütüne hemen alışamaz ve midesi yavaş çalışmaya başlar.Annenin bebeği emzirme dönemlerinde özel olarak diyet yapması gerekmektedir.Her şey yenmemeli , bebek için faydalı olacak şeyler tercih edilmelidir. Bazı yiyecekler anne sütünü kötü etkileyebilir.Bu yüzden doktora danışılmalıdır. Bazı yiyecekler anne sütüne kötü gelir. Bu ürünler şunlardır: inek sütü, çikolata, alkol, brokoli, karnabahar, lahana, soğan, baharatlar, şekerleme, üzüm, meyve suları, tatlı. Özel diyet öğrenmek için diyet uzmanına danışabilirsiniz.
– Bazı bebeklerin eğer annesinin sütü yoksa, inek sütüne alerjisi olabilir. O zaman doktor özel alejiye karşı bebek yemeği tavsiyesi verir.
-Bebek aç olunca yemek verilmeli .Bebekler aç olunca çok ağlar.
– Çocuğun sindirim sistemi ilk zamanda laktozu reddedebilir. O zaman doktor özel laktozlu yiyecek verir alışılması için. Normalde birkaç aydan sonra da bu laktoz problemi kendiliğinden çözülür.

Bebeğin gelişmemiş sinir sistemi çok hassastır, görsel temas, ses, dokunma her şey onu rahatsız edebilir Çünkü bu dünyaya alışmaya çalışıyor.Bazı uzmanlara göre ne zaman bir bebek heyecanlı ise kolik riski o kadar güçlü olabilir.Bu yüzden oda biraz karanlık ve sessiz olmalıdır. Bebeğin sakinleşmesi için sallanmalıdır.Bebeğin sakinleşmesini sağlayan bir diğer faktör ritmik seslerdir.Örneğin elektrik süpürgesi ve ya arabadaki gürültü bebeği sakinleştirebilir.Çamaşır makinesi de buna dahildir.Emzik ya da parmak emilmesi esnasında da bebek sakinleşebilir.Bebeğin gazı olabilir.Bu gibi bir durumda gazın çıkmasına yardım edilmelidir.Her yemekten sonra bebeği dik bir pozisyonda 15-20 dakika tutun. Yada bebeği dizinize (onun yüzü dizinize bakmalı) koyun ve onun sırtına masaj yapın. Böylece ağızdan gaz çıkar.Bebeği emzirirken ona dik yemek vermeye çalışın, bebek hava yutmasın diye.Doğru pozisyonda bebeği beslemek önemli. Doktordan bu konuyla ilgili kurallar öğrenilmelidir. Eğer şişeden beslenme sağlanıyorsa yine bebek dik tutulmalıdır.Eğer karında şişlik varsa doktor tarafından özel ilaç verilebilmektedir.

Pasif sigara içilmesi ya da hamilelikte sigara içilmesi sonrasında bebek kolik olabilir. Bunun engellenmesi için bebek yanında sigara içilmemeli ve sigara ya bırakılmalı ya da eğer bırakılamıyorsa emzirme zaman dilimi de dahil olmak kaydıyla sigaraya ara verilmelidir. Çünkü sigara sadece kolik için değil genel olarak da hem bebek hem de anne için zararlıdır.
Bebeğin ağlaması anneyi de strese sokabilir.Bu yüzden bebeğin sakinleştirilmesi daha da zorlaşabiliyor.Bebeğin hava almasını sağlamak için dışarı çıkartın onu. Mümkünse bebeği babasına emanet edip kendi stresinizi atmak için duş almayı deneyin. Bir doktora gidin yada tecrübeli annelerle konuşun. Onlar size tavsiye verir ne yapmalı çocuğa rahatlamak için. Bir Psikologla konuşun strese girmemek için.
Eğer anne bu tarz bitkilerden çay içerse bebek kolik olmayabilir. Bitkiler: rezene, kimyon, melisa, anason.
Kolik yapan ürünler:
Anne ne yememeli:
– Lahana, turp, turşu;
– Baharatlı yemekleri;
– Mısır;
– İnek sütü ve bazı süt ürünleri;
– Soğan ve sarımsak;
-Domates;
– Fındık;
– Kafein ürünleri;
– Alkol.
– Çikolata, hamurlu tatlı;
-Mamul ürünleri çünkü organik şeyler oraya koymuyorlar;
-Gazlı içecekler;

İlk günlerde diyet yaparken bile de bebeğin mide problemleri olabilir (gaz, bağırsak krampı veya ishal) ama o normal çünkü bebek yeni şeylere alışma döneminden geçmekte. Bu yüzden korkmamak lazım çünkü bebek hızlı alışır. Ve anne yavaş yavaş yeni ürünleri yemeye başlayabilir.

Hangi Ürünleri Yiyebilirsiniz:

1. Sebze. Ama taze sebze olmaz. Pişmiş ya da haşlamış sebze. Bir aydan sonra taze meyve suyu içebilirsiniz.
2. Meyve. Üzüm, narenciye, mango, papaya, avokado, çilek ve ahududu yemeyin. Elmayı pişmiş yemeye çalışın, kabuğunu soyun. Muz rahat yiyebilirsiniz. Üç aydan sonra iki günde bir taze meyve yebilirsiniz.
3. Tüm tahıl yemekleri yiyebilirsiniz.
4. Çeşitli sulu sebze çorbaları.
5. Yağısız et.
6. Peynir.
7. Tavuk eti.
8. Süt ürünleri kefir bir hafta sonra, lor peynir, yoğurt.
9. Balık (deniz, nehir) haşlanmiş ya da fırında.
10. Yumurta ama bazen bu alerjen olabilir.
11. Kepekli ekmek, az normal ekmek.
12. Tatlı çok az yemeli.
13. Tereyağı ve bitki yağı.
14. Kuru kraker, bisküvi, marmelat.
15. Güçsüz yeşil ve siyah çaylar, güçşüz kahve, meyve içecekler, komposto, bitki çayları- nane, mineral gazsız su.
16. Bir ay sonra yavaş yavaş , ekşi krema, fındık, mors, reçel yiyebilirsiniz.
6 ay sonra yiyebilirsiniz bal, çeşitli bitkisel baharat, baklagiller, deniz ürünleri. Aynı şekilde bu dönemde, makarna, peynir, mevsimlik meyve ve sebze (sadece mevsimlik meyve).

.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!