Bronşit akciğere giden hava yollarının tıkanması ve iltihaplanmasıdır. Erişkinlerde olduğu gibi bebek ve çocuklarda da aynı nedenlerle görülür. Ancak bağışıklık sistemi iyi gelişmemiş bebeklerde bronşit daha sık görülmektedir. Soluk borusunda veya bronşlarda oluşan zedelenme veya iltihaplanma enfeksiyona sebebiyet verip bronşit dediğimiz hastalık ortaya çıkar.
Bronşit genellikle akut yada bebek veya çocuklarla sıklıkla görülen kronik bronşit vakaları daha yaygındır. Akut bronşit hastalar genellikle kısa sürede iyileşirken, kronik bronşiti olanlar genellikle ayları bulan zaman diliminde ancak iyileşme sağlanmaktadır. Bronşit kendisini genellikle, balgamlı öksürük, halsizlik, yorgunluk ve nefes sıkışmalarıyla gösterir. Kronik bronşitlerde iltihaplanmadan kaynaklı yüksek ateş, hırıltı ve nefes darlığı görülmesi riski yüksek olup bebeğinizi veya çocuğunuzu gece uykusundan uyandırabilecek düzeydeyse mutlaka müdahale gerekmektedir. Bronşit eğer varsa nefes alamama veya kaliteli oksijen alamama nede ile astım krizi tetikleyebilmektedir.
Bronşit bebeklerde özellikle soğuk kış aylarında daha sıklıkla görülür. Bronşit hastalığına neden olan genellikle grip virüsü çeşidi olan İnfluenze virüsüdür. Diğer bir oluşum şeklide bakterilerden kaynaklı bronşit oluşumudur. Bu bakteri türü de mikoplazma pnömani denen bakteri çeşididir. Bebeğin bağışıklık sisteminin zayıf olması da bronşit hastalığının sık görülmesinde bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanında bebeğin bulunduğu ortam ve havalandırmanın iyi olmadığı evler ile ebeveynleri sigara içen bebeklerde bronşit görülme sıklığı daha fazladır. Sigara dumanına maruz kalan bebekler akciğere giden temiz havanın yeterince temiz olmaması sebebiyle zamanla akciğer bronşlardan kaynaklı bronşit hastalığı sıkça görülmektedir. Özellikle sanayi bölgelerinde olan yetişkinler veya bebekler sanayi atıklarına ve kirli havaya daha çok maruz kaldıklarından bronşit hastalığının görülmesi daha sıktır. Çeşitli polenler ve alerjenlerde broş tüplerinde tahrişlere neden olup hastalığı arttırmaktadır.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!