Bebek Emzirme Bebeğimi Nasıl Emzirmeliyim?
Bebeğimi Ne Sıklıkta Emzirmeliyim?
Doğum işlemi bittikten sonra, bebeğinizi emzirmeye başlayabilirsiniz. Doğumdan sonra bebeğinizi emzirdiniz ilk zamanlarda gelen süt kolostrum adı verilen süttür. Bu süt bebeğinizi dışarıdan gelecek enfeksiyonlardan korumak içindir.
Bebeğimi Nasıl Emzirmeliyim?
Bebeğinizi emzirmek için, kendinize doğru çevirin. Bebeğinizin üst dudağına göğüs ucunuzu değdirin ve bebeğinizin ağzını açmasını bekleyin. Bebeğiniz ağzını açtığında, göğsünüze bastırın. Bebeğiniz emerken sadece göğüs ucunu değil, göğüs ucu ve çevresini de ağzına aldığından emin olmalısınız.
Eğer bebeğiniz göğüs ucunu bulamıyor ise ya da emmiyorsa hemen panik olmayın. Emzirme işlemi biraz pratik ve sabır gerektiren bir durumdur. Doğum sonrasında hemşireden emzirme işlemi için yardım alabilirsiniz.
Minik bir bebeğe sahipseniz, yani prematüre bir bebeğiniz var ise hemen emzirme yapamayabilirsiniz. Böyle durumlarda, göğsünüzden sütü pompa ile sağın. Bebeğiniz kendini toparlayıp, iyi olduğu zaman sütü içecektir.
Bir anne için emzirmek acı ve ağrılı bir süreç değildir. Eğer acı hissetmek istemiyorsanız bebeğinizin sadece göğüs ucunu değil, göğüs ucu ve çevresini de emmesi gerekmektedir. Bebeğinizi emzirirken, göğüslerinizin nasıl hissettiğine dikkat etmeye çalışın.
Bebeğinizi emzirirken eğer acı hissediyorsanız, küçük parmağınızı bebeğinizin ağzı ve göğüs ucunuzun arasına koyunuz ve emzirme işlemini kesiniz. Kendi oturuşunuzu düzelterek, tekrar emzirmeye başlayınız.
Bebeğimi Ne Kadar Sıklıkta Emzirmeliyim?
Yeni doğan bebeğinizi sık sık emzirmelisiniz. Sütünüzün fazla gelmesi için, bebeğinizi sürekli emzirin. İlk başta gün içerisinde 8-12 kere emzirmelisiniz.
Bebeğiniz sürekli ağzını açıyorsa, hareketlenmeye başladıysa, yüzünü göğsünüze yaklaştırmaya çalışıyorsa emzirmeye başlayabilirsiniz. Bebeğinizin ağlaması bir açlık belirtisidir. Ama bebeğinizi emzirmek için ağlamasını beklemeyiniz.
Bebeğimi Emzirirken Nasıl Rahat Edebilirim?
Bebeğinizi emzirme zamanı kırk dakikaya kadar çıkabilir. Özellikle yeni doğan bebeği emzirme süresi daha uzun olabilir. Sırtınız ve kollarınız ağrımayacak şekilde bir pozisyon alın ve bebeğinizi emzirmeye başlayınız, eğer oturuyor iseniz bebeğinizin sırtına bir yastık koyabilirsiniz. Bebeğinizin başını eliniz yardımı ile destekleyiniz.
Anne Emzirme Döneminde Nasıl Beslenmeli?
Bu dönemde sağlıklı ve normal bir beslenme türünü seçmelisiniz. Eğer yeterince beslenirseniz, sütünüzde fazlası ile artacaktır. Sağlıklı ve dengeli beslenme sütünüzün kalitesini arttıracaktır. Hamilelik döneminde aldığınız kilolar yüzünden kalori saymayı bırakın ve açlık belirtilerinizi izleyerek, gün içerisinde bol bol sıvı tüketin.
Bebeğinizi emzirirken daha iştahlı olabilirsiniz. Bunun sebebi ise vücudunuzun sürekli bebeğiniz için süt üretmeye çalışmasıdır. Sağlıklı ara öğünlerle beslenmenizi destekleyebilirsiniz. Genel olarak anneler gün içerisinde 200 – 500 kaloriye ihtiyaç duyulur.
Kafeinli içeceklerden uzak durmaya çalışın. Çünkü kafein anne sütünden bebeğe geçebilir.
Bir başka yapmamanız gereken şey de alkol kullanımı. Kesinlikle alkol kullanımını kesmelisiniz. Bu da anne sütünden bebeğe geçebilir.
Bebek emziren annelerin baharatlı gıdalardan uzak durması gerekmektedir. Baharatın bebek için bir tehlikesi yoktur ama sütün tadında değişiklik yapabilir. Baharatlı yiyecekler tükettiğiniz durumlarda bebeğiniz, anne sütünden belki hoşlanmayabilir.
Emzirme Döneminde Karşılaşacağınız Problemler
Bir çok anne emzirme konusunda sorun yaşamaz, kolaylıkla alışır ve hem duygusal hem de fiziksel olarak bir zorluk yaşamaz. Ama bazı anne adayları bu konuda büyük sorun yaşayabilir. Emzirme dönemi zorlu bir süreçtir.
Doğum sonrasında, yeni doğan bebeğin annenin karşılaması gereken ihtiyaçları vardır. Uykusuzluk da anneler için çok yorucu olmaya başlar. Aynı zamanda bebeğinizin yeteri kadar beslenip beslenmediği, ne kadar zamanda emzirmek gerektiği, bebeğin gece uyandırmak zorunda olunduğu gibi bazı sorunlar annenin zihnini meşgul eder.
Doğumdan sonra ki ilk altı ay içinde göğüs ucu ağrısı, mastitis-göğüs enfeksiyonu, göğüs tıkanması gibi bazı problemler ortaya çıkar. Bu durumlarda bir doktora gitmeyi ihmal etmeyiniz.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!