Başlıca Bulaşıcı Hastalıklar Nelerdir?

 Başlıca Bulaşıcı Hastalıklar Nelerdir?

Bulaşıcı hastalıklar kabaca taşıyıcı kişinin etrafa çok kolay yaydığı bakterilerin hava veya herhangi bir temas yolu ile bulaşması olarak tanımlanabilir. Bunlar, bakteri virüs veya parazit gibi organizmaların bulaştırdığı hastalıklardır. Genelde zararsız olan ve hatta yararlı olan bu organizmalar normal olmayan durumlarda hastalığa neden olabilirler. Mikrop yolu ile bulaşan tüm hastalıklar bulaşıcı hastalıklardır. Bu hastalıklar; hava yolu ile bulaşan hastalıklar, su ve yiyecek yolu ile bulaşan hastalıklar, hastalık taşıyan bir canlının müdahalesi sonucu bulaşan hastalıklar, temas ve eşyalarla bulaşan hastalıklar olarak sınıflandırılır. Kişisel ve çevre hijyen kurallarına uygun yaşayan insanların diğer insanlara göre bu tarz hastalıklara daha az yakalandığı gözlemlenmiştir.

Her bulaşıcı hastalığın kendine has bulguları olmasına karşın genelde bulaşıcı olan hastalıklarda rastlanan bulgular; ateş, kas ağrısı, iştah kaybı ve halsizliktir. Bu bulguların normalden şiddetli yaşanması durumunda derhal tıbbi yardıma başvurulmalıdır. Uzun süreli öksürük, yüksek ateş, nefes darlığı gibi durumlar buna örnek verilebilir.

Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları

Bu virüslerden bazılarıyla mücadele için yapılan aşılar derinin altına ya da kas içine yapılır ve aşıdan ortalama bir hafta kadar sonra hastanın kanında  virüse karşı antikorlar oluşmaya başlar. Korunma yollarında başlıca yapılması gerekenler; hastanın mutlaka aşı olması, kendisine ait bir odada istirahatinin sağlanması, odanın sık sık havalandırılması ve bu işlemle birlikte antibakteriyel temizlik malzemeleri ile odanın temizliğinin düzenli olarak yapılması, hastanın yanında bulunan ikinci kişilerin hijyen kurallarına uyması ve solunum yolu ile bulaşması muhtemel bir hastalıkta maske takması zorunludur.

Tifo, dizanteri kolera gibi su ve yiyeceklerle bulaşan bir hastalıkla karşı karşıyaysanız; hastayı tek başına kalacağı bir odaya almalı, hastanın kullandığı eşyalar kaynatma yolu ile dezenfekte edilmeli, sular kaynatılarak ve klorlanarak içilmeli, tuvalet insan sağlığına uygun şekilde yapılmalı ve hijyenik olmasına dikkat edilmeli, sebze ve meyve gibi yiyecekler tek tek temiz su ile yıkanmalı ve temizlendiğinden emin olmadan tüketilmemeli, el temizliğine özen gösterilmeli özellikle yemek öncesi ve tuvalet sonrası eylemlerde eller su ve sabunla yıkanmalıdır.

Sıtma, kuduz, veba ya da tifüs gibi hastalık taşıyan canlılardan bulaşan bir hastalıkla karşı karşıyaysanız; sırasıyla bataklıklar kurutulmalı, sular ilaçlama yötemi ile arındırılmalı, kuduz şüphesi olan canlılara yaklaşılmamalı yine de böyle bir durum meydana gelirse derhal aşı yaptırılmalıdır. Bir kaç istisnai durum dışında bir çok bulaşıcı hastalıktan temizlik ile korunulacağı unutulmamalı ve buna göre önlem alınmalıdır. Örneğin toplu kullanım alanlarında (bkz: hastane, otobüs, asansör) eşyalara direkt temastan kaçınılmalı ve bunun yaşamsal bedelleri olduğunun bilincinde olunmalıdır.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!