Balın Faydaları
Balın faydaları oldukça fazladır. Ama her şeyin fazlası zarar, sözü bal içinde geçerlidir. Gün içerisinde mutlaka tüketmemiz gereken bir besin fakat gerektiği kadar. Balın faydalarına gelecek olursak, kalp sağlığından, cilt sağlığına kadar pek çok faydası bulunuyor.
Balın Faydaları
Sağlık için çok faydalı olan bal, insan hayatında oldukça önemli yer tutuyor. Kansızlıktan, yüksek tansiyona, kalp çarpıntısından vücudu zinde ve dinç tutmaya kadar vücut için oldukça faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Genellikle kahvaltı da tükettiğimiz bal, nezle, kabızlık ve öksürük gibi bir çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Balın faydaları saymadan önce markette, internette ya da pazarda satılan balların kalitesi,balın üretim sürecine ve kullanılan yöntemlere bağlı olarak değişir.Mesela balın antioksidan etkisi,arıların hangi çiçeklerden bal ürettiğine göre değişmektedir. Bunun yanı sıra besin değeri, sağlığa faydası ve içerdiği şekere göre balın kalitesi değişebilir. Örneğin; çiftlikte hiç güneş görmeden, bazı besin takviyeleri ile kısa sürede birden büyüyen tavuklar uzmanlar tarafından nasıl önerilmiyor ise, aynı şekilde doğal ortamlarından uzak kalan arıların ürettiği bal da önerilmez.
Balın İyi Olup Olmadığını Nasıl Anlayabiliriz?
Ne yazık ki balın tadına bakarak iyi mi, kötümü olduğunu anlamak mümkün değil. Eğer balı marketten alıyorsanız, ambalajın arka kısmında bulunan içindekiler bölümünü okuyarak sonradan şeker eklenip eklenmediğini öğrenebilirsiniz. Eğer balı üreticisinden alma gibi bir şansınız yok ise, Tarım Bakanlığı kontrolünde verilen organik sertifikalı ballar üretilirken herhangi bir sentetik kimyasal madde kullanılmadığından, organik bal tercih edebilirsiniz.
Balın sadece şeker katkısı olmaması tam olarak sağlıklıdır anlamına gelmez. Ürünün raf ömrünü uzatmak için herhangi bir kimyasal madde kullanıp kullanılmadığı da önemlidir. Besin değeri yüksek bal, pastörize edilmemiş, herhangi bir işlemden geçirilmemiş, filtrelenmemiş organik baldır.
Balın kalitesini tadarak anlamanın mümkün olmadığından bahsettik. Peki ne yapmalıyız? Güvendiğimiz markaları tercih etmeliyiz. Balın organik sertifikası olması en azından güvenli bir şekilde tüketmenizi sağlar. Eğer balın kalitesi konusunda şüpheniz var ise ya da kalitesini öğrenmek istiyorsanız, bir laboratuvara götürerek balı test ettirebilirsiniz.
Balın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Balın bir çok sağlık sorunlarına iyi geldiği bilinir. Aynı zamanda dinsel törenlerde de kullanılır. Balın cilt üzerinde ki yenileyici ve yaraları iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Aynı zamanda iltihap önleyici ve anti bakteriyel özelliği ve antioksidat etkisi vardır. Fakat balı ‘bol bol yeyin’ demek de çok doğru değil. Çünkü bal, yüksek oranda şeker üretmektedir.
Doğal Tatlandırıcı: Kahve ve çayınızı eğer şekerli içiyor iseniz ve pastahane işi tatlılardan bir türlü vazgeçemiyorsanız, bunun yanı sıra bide kilo şikayetiniz varsa, doğal tatlandırıcı olarak balı kullanabilirsiniz.
Yaralar: Deride meydana gelen yaralar, yanıklar, kesikler için antiseptik sular, merhemler, gazlı bezler hemen ulaşabileceğiniz yerde değil ise ve elinizin altında bal varsa yaranın üzerine sürebilirsiniz. Bal, yarayı mikroplardan korur ve yaranın çabucak iyileşmesine yardımcı olur. Yara iyileşene kadar her 12 saatte bir balı tazeleyiniz.
Antioksidanlar: Bal, en etkili antioksidanlar arasında yer alan ‘polifenoller’ bakımından zengindir. Diyabet nedeni kan şekerinin kontrol altında tutması gereken kişiler, rafine şeker yerine bal tüketebilirler. Bal yiyerek kalp hastalıkları ve kanser gibi ciddi sağlık sorunları görülme riskini azaltabilirsiniz.
Enerji: Efor gerektiren egzersizleri uygularken, kendinizi yeteri kadar enerjik hissetmiyorsanız, 1 yemek kaşığı kadar bal size enerji verecektir.
Öksürük: Öksürüğün geçmesi için harika bir yöntem diyebiliriz bal. Fakat uzmanlar 1 yaşından küçük bebekler için kesinlikle bal yenmesini önermiyorlar. Bunun nedeni ise nadirde olsa bebeklerde görülen ciddi gıda zehirlenmesidir.
Kolesterol: Bal kötü kolesterol olarak bilinen ‘LDL’ kolesterolü düşürmek için doğal bir çözüm yöntemidir. Bu konuda bazı çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalara göre bal yemenin kolesterolü ortalama%5 oranında düşürür.
Reflü: Reflüsü olan kişilerin mide asidini dengelemek için ve ağrıları hafifletmek için sirke ve bal karışımı faydalı olabilir. Fakat balın reflüye iyi geldiği konusunda bilimsel olarak bir araştırma bulunmuyor. Reflünüz var ise bu karışımı deneyerek ağrının azalıp azalmadığını belirlemek size kalmış.
Cilde Faydaları: Bakteri temizleyen ve iltihabı önleme özelliği bulunan bal, ciltte oluşan sivilce, akne, yüz maskeleri ile bu sorunlardan kurtulabilirsiniz.
Balın Zararları
Bala alerjik bir durumunuz var ise, balın ciddi alerji unsuru olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Alerjisi olan bir kişinin hayatını tehlikeye sokacağını unutmayınız.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!