Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları
Güz mevsimi diye tabir edilen sonbahar geldi. Sonbahar aylarında kendimize çok dikkat etmeliyiz. Yaz tatilleri bitti ve okullar açıldı. Artık insanlar kapalı alanlarda daha çok vakit geçirmeye başladı. Değişen havalar sebebiyle, bir soğuyan bir ısınan hava dalgası, dengemizi bozdu. Enfeksiyonlar oldukça arttı. Kapalı alanlar da daha çabuk yayılan bu hastalıklar, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan insanlar için risk taşıyor.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için bazı önlemler alarak, sağlıklı kalmaya çalışın. Enfeksiyon hastalıklarına karşı kendinizi korumak ve hastalıklara karşı dirençli olabilmek için mevsime uygun yiyecekler yemeli, düzenli uyku uyumalı ve spor yapmalıyız. Bu 3 uyarıya kulak verirseniz, bağışıklık sisteminizin daha güçlü hale gelmesini sağlarsınız.
Bağışıklık Sistemini Etkileyen Faktörler
Vücudumuz da koruma kalkanı olarak adlandırdığımız bağışıklık sistemimize çok dikkat etmeliyiz. Aksi takdirde koca bir sonbaharı hasta olarak geçirebiliriz. Bağışıklık sisteminin zayıf olması, kişinin mikroplara karşı hassas olup, kolayca mikropların vücuduna girmesiyle hasta olmasına yol açar. Bağışıklık sistemini etkileyen bazı faktörler vardır. Bunlar;
Çevresel Faktörler: Büyük şehirlerde yaşayan insanların adeta kabusu haline gelen çevre kirliliği ve radyasyon gibi faktörler bağışıklık sistemimizi etkiler.
Genetik Yatkınlık: Bağışıklık sisteminin en zayıf kaldığı, genetik yatkınlık konusunda, tıp alanında yapılan çalışmalarla, umut vermeye başladı. Ama şuan için bir yeterlilik söz konusu değil.
Yaşam Tarzı: Değiştirdiğiniz yaşam tarzınız bağışıklık sisteminizi önemli ölçüde etkiler.
Çevresel faktörler ve genetik yapının müdahalesi zor olsa da, daha sağlıklı bir yaşam sürmek için, yaşam tarzınızı değiştirerek, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Sağlıklı bir hayat sürdürmek istiyorsanız, koruma kalkanınız olan bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek gerekir. Bunun için bazı önerilere kulak verin.
Öğünlerinizde sonbahar meyve ve sebzeleri bulundurun
Meyve ve sebzeler de insan vücudu için gerekli vitaminler bulunuyor. Vücudun temizlenmesi için antioksidanlara ihtiyacı vardır. Mevsiminde tükettiğimiz bu meyve ve sebzelerden antioksidan alarak, vücudumuzun temizlenmesine yardımcı olalım. Aynı zaman da antioksidan ile bağışıklık sistemimiz güçlenir. Sonbahar da çıkan meyve ve sebzeleri bol bol tüketmelisiniz. Özellikle elma, nar, portakal, karnabahar, lahana, brokoli, ıspanak gibi yiyecekler sizi hastalıklardan koruyacaktır.
Tek Tip Beslenme Şeklinden Uzak Durun
Tek tip beslenme şekli vücudunuz ve sağlığınız için risk taşıyor. Özellikle tek tip diyetler yerine dengeli ve sağlıklı öğünler hazırlayın kendinize. Mevsim meyveleri, sebzeleri ile beslenin önemi büyüktür. Metabolizmanızın doğru çalışabilmesi için, tek tip beslenmeden kaçının. Bütün besinlerden dengeli bir şekilde beslenin.
Haftada 2 Kez Balık Yiyin
Sağlıklı bir gelişim istiyorsanız, çocuk yaşta balık yemeye başlayınız. Balıkta bulunan omega 3 ve vücudumuz için gerekli yağlar sayesinde, bizim için faydalı olan kolesterol yükselir ve kötü huylu kolesterolü düşer. Balık mevsimi geldikten sonra, sofranızda haftada iki kere balığı bulundurmalısınız. Ama deniz balığı tüketmeye özen gösterin. Özellikle lüfer ve istavrit bağışıklık sistemini önemli ölçüde güçlendirir.
Uzun Süre Aç Kalmamalısınız
Sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak istiyorsanız, beslenmenize çok dikkat etmelisiniz. Sabah kalktığınızda sağlık ve güzel bir kahvaltı yapın. Öğlen ve akşam yemeklerini atlamayın. Ara öğünlerinizde açlığını bastıracak sağlıklı yiyecekler tüketin.
Çocuklarınıza Paketlenmiş Yiyecekler Yedirmeyin
Küçük yaşta edinilen beslenme şekli, büyüdüğünüzde de devam eder. Çocuklarınıza paketlenmiş, yiyecekler yedirmeyin. Sağlıklı bir beden istiyorsanız, sağlıklı beslenmelisiniz. Sırf çocuklarınızın midesi boş kalmasın diye, hazır gıdaları onlara sunmayın. Bu gıdaların faydasından çok, çocuklarınıza zararı dokunacaktır. Bunun yanı sıra ona fiziksel aktivite yapmasını sağlayın.
Hayatınızdan Hareketi Eksiltmeyin.
Gün içerisinde tükettiğiniz besinlerin, vücudunuzda yakılması için mutlaka hareket etmelisiniz. Günde en az bir saat yürüyüş yapmalısınız. Hafta da 3-4 gün spor yapmalısınız. Eğer bunları yapmaya vaktiniz yok ise, işe giderken biraz yürüyebilmek için arabanızı uzağa park edin ve yürüyün. Asansör kullanmak yerine merdivenleri kullanın.
Çocuklarınızın ve Kendinizin Aşılarını Kontrol edin
Bebeğinizi doğum yaptıktan sonra bebeğinizin ve kendinizin aşılarını kontrol etmelisiniz. Bağışıklık sisteminiz için ve sağlıklı bir hayat yaşayabilmeniz için bu şart. Doktorunuzun size belirli aralıklar ile vereceği aşı günlerini takip edin ve aşılarınızı olun. Eğer sık sık hasta oluyor ve kalabalık ortamlarda çalışıyorsanız, grip aşınızı yaptırmanız da fayda var.
Gün İçerisinde En Az 6 Saat Uyuyun
Uyku bağışıklık sistemi için önemlidir. Gün içerisinde en az 6 saat uyumalısınız. Yalnız uyku düzeninizi çok geç saatlere ayarlamayınız. Çünkü vücut için gerekli bazı hormonlar salgılandığı vakitler vardır. Bu hormon uyku anında salgılanır. Bu saatlerde uyuyarak, vücudunuz için gerekli büyüme hormonunun salgılanmasını sağlayabilirsiniz.
Sık Sık Ellerinizi Yıkayınız
Vücudunuza hızla yayılan mikroplarını engellemek için ellerinizi sık sık yıkamalısınız. Özellikle grip, bronşit gibi hastalıkların önüne geçebilmek için sabunla ellerinizi iyice yıkamalısınız. Çocuklarınıza evde ellerini sık sık yıkaması gerektiğini söyleyip, alışkanlık haline getirmesini sağlayınız.
Vitamin İçmek Yerine Meyve Tüketin
Günlük aldığımız vitamin takviyeleri yerine meyve ve sebze tüketin. Bazen doktorlar dengeli beslenemeyenler için vitamin takviyeleri verebilirler. Bunları kullanın. Ama vitamin almak için günde iki porsiyon meyve tüketebilirsiniz.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!