Bademcik Şişmesine Ne İyi Gelir?

 Bademcik Şişmesine Ne İyi Gelir?

Bademcik Şişmesine Ne İyi Gelir?

Bademcik şişmesi başta çocuklarda olmak üzere sık sık yaşadığımız sorunlardan birisidir. Evde uygulayacağımız bazı yöntemler ile bademcik şişmesinin önüne geçebiliriz.

Bademcik Şişmesine Ne İyi Gelir?

Bademciklerin önemli görevlerinden birisi, solunum yolu ile boğaza kadar gelen mikropları filtrelemesi. Bazen bademciklerin kendisi enfekte olarak iltihapanır ve şişer.

bademcik sismesine ne iyigelirBu duruma tıpta ”tonsilit” adı verilir. Bu rahatsızlık daha çok çocuklarda görülür. Fakat 2 yaşından küçük ve 50 yaşından büyük kişilerde de nadir olmakla birlikte bademcik şişmesi görülebilir.

Şişen bademciklerin neden olduğu ağrı yüzünden yemek yeme, konuşma, yutkunma gibi gırtlağı ilgilendiren durumlar da şiddetlenebilir.

Bademciklerin şişmesine neden olan enfeksiyonlar, ateş, baş ağrısı, boyun ağrısına neden olabilir.

Bademcik şişmesinin verdiği rahatsızlığı azaltıp, ağrıyı hafifletmek için bademcik şişmesine iyi gelen bazı yöntemleri uygulayabilirsiniz.

Bademcik Şişmesine İyi Gelen Uygulamalar

bademcik sismesine ne iyigelir

Limonlu Sıcak Su

Limonun iltihap azaltıcı etkisi vardır. Limon aynı zamanda yüksek oranda C vitamini içerir. Vücudun direncini arttırır ve enfeksiyonlara karşı savaşır.

1 su bardağı suyu kaynattıktan sonra yaklaşık 10 dakika kadar ılınmasını bekleyin. Suyun içerisine 1 tane taze limonu sıkın ve yavaş yavaş için. Boğazınızın yumuşaması için ardından bal da yiyebilirsiniz.

Bu karışımı günde 3 defa tekrar edebilirsiniz. Bunun yanı sıra limonun üzerine çeyrek çay kaşığı tuz serperek yiyebilirsiniz.

Tuzlu Su ile Gargara

tuzlu suTuzlu su ile günde 3 defa gargara yaparak şişliği azaltabilirsiniz. Aynı zamanda enfeksiyon riskini de en aza indirebilirsiniz.

Yarım çay bardağı ılık suyun içerisine yarım çay kaşığı tuz atalım ve iyice karıştıralım. Bu su ile gargara yapabilirsiniz. Tuzu bu orandan daha fazla koyarsanız, tuzlu su boğazınızı çok fazla tahriş edebilir.

Çemen Otu ile Gargara

cemen otuÇemen otu evinizde her daim bulunmayabilir. Eğer sık sık viral enfeksiyon yaşıyor iseniz ve bademciklerimiz durmadan şişiyor ise çemen otunu evinizde bulunmanız önerilebilir.

1 su bardağına kaynar su koyalım. Çemen otundan 3 çay kaşığı kadar ilave edelim. Yaklaşık 20 dakika kadar kaynatmaya devam edelim. Suyu ocaktan alalım ve ılınmasını bekleyelim. Süzdükten sonra günde 3 kere gargara yapabilirsiniz.

Süt

Bademcik şişmesine iyi gelen bir diğer şey de süttür. Gece yatmadan 1-2 saat önce 1 su bardağı ılık sütün içerisine 2 çay kaşığı kadar zerdeçal tozu ve çay kaşığının ucu ile karabiber ekleyelim, karıştıralım. Sütü yavaş yavaş için.

Eğer evde zerdeçal yok ise sadece karabiber kullanabilirsiniz. Sütün bir dezavantajı vardır. Boğaza yapışarak daha fazla yutkunmamıza yol açar. Eğer bademciklerimiz çok şiştiyse ve yutkunurken çok acıyorsa, süt kullanmayınız.

Zerdeçal

Antiseptik etkisi bulunan ve iltihabı azaltan zerdeçalı, bademciklerimiz için gargara suyu hazırlarken kullanabilirsiniz. 1 su bardağı sıcak suyun içerisine 1 çay kaşığı zerdeçal tozu ekleyebilirsiniz. Su ılıyınca gargara yapabilirsiniz.

İhtiyaç duydukça bu gargara suyunu tekrar edin.

Tarçın Çayı

tarcin cayiBademcik şişmesine iyi gelen bir diğer bitki de tarçın çayıdır. Ağrının hafiflemesine, iltihabın azalmasına ve şişliğin giderilmesine yardımcı olur. 1 büyük kupa çay için, 1 çay kaşığı toz tarçın ya da 2 çubuk tarçın yeterli olacaktır. Tarçın çayınızı toz tarçınla hazırlayacaksınız 7 dakika, eğer çubuk tarçın ile hazırlayacaksanız 12 dakika kadar demleyin.

Adaçayı

adacayiAda çayının da antibakteriyel özelliği bulunmaktadır. Bademciklerin şişmesine neden olan bakterilerin, çoğalarak yayılmasını engeller. Aynı zamanda da ağrıyı azaltarak, tahrişi bitirir.

Ada çayını çay veya gargara olarak kullanabilirsiniz. Ada çayını günde 2 bardak içebilirsiniz. Gargara olarak ta günde 3 defa uygulayabilirsiniz. Fakat hamile ve emziren anneler adamayı kullanmamalıdır.

Bademcik Şişmesine İyi Gelen Diğer Önlemler

Bademcik Şişmesine Ne İyi Gelir

Vücudun ihtiyaç duyduğu mineralleri ve vitaminleri almak için taze sıkılmış sebze ve meyve suları içebilirsiniz.

Boğazınızı tahriş edecek kahve, kola ve aşırı baharatlı gıdalardan uzak durmalısınız.

Bademcikleriniz şişken yutkunmak ve katı gıdalar tüketmek zor olabilir. Tavuk çorbası, sebze çorbası gibi hem besleyici hem de yemek yerken yaşadığınız ağrıları en aza indiren gıdaları tüketin.

Boğazınızın kurumasını engellemek için yattığınız ve oturduğunuz odanın havasını nemlendirin.

Bol bol dinlenin. Vücudun dinlenmesi enfeksiyonu kısa sürede vücuttan dışarı atar.

Bademciklerinizin sişliği 7-8 gün içinde hala inmedi ise bir doktora gidin.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!