Badem Neye İyi Gelir?

 Badem Neye İyi Gelir?

Badem Neye İyi Gelir?

Badem,erik,kiraz,şeftali ve kayısı ağaçları ile yakın akrabadır.Badem ağacının kışın yaprakları dökülür.4 ile 10 metreye kadar ağaç boyları uzayabilir.Yemiş olarak tükettiğimiz badem,bu ağacın sert tohumlarıdır.Badem evlerimizde sık sık tükettiğimiz bir yemiştir.Badem yağı,cilt ve saç bakımında,deri ve ayakkabı bakımına kadar bir çok şekilde günlük yaşamımızda kullanılır.Badem de bol miktarda E vitamini vardır.Badem hem mineral,hem vitamin deposudur.Aynı zaman da tam bir şifa kaynağıdır.

Badem ve Faydaları

Badem tam bir vitamin deposu,şifa kaynağıdır.Bademin bir çok çeşidi bulunur.Fakat bilineni tatlı badem ve acı bademdir.Ülkemizde Ege,Akdeniz ve Marmara Bölgesinde bulunur.Bu yemiş türünde,Çinko,bakır,kalsiyum,potasyum,demir,omega-3,doymamış yağ asitleri gibi içerisin de bir çok mineral ve vitamin bulunur.

Bademin Besin Değeri ve Faydaları

Kolesterol:Badem yüksek miktarda tekli doymamış yağ içerdiğinden,kötü kolesterolü düşürür ve kalp sağlığı için önerilir.Düzenli olarak tüketilen badem ile kolesterolü dengeleyebilirsiniz.Badem lif bakımından zengin bir yemiştir.

Diyabet:Badem diyabet hastalarına da iyi gelir.Diyabetli olanlar yemekten sonra kan şekerinin dalgalanmaması için,badem tüketebilirler.Badem aynı zamanda yüksek oran da glisemik indekse sahiptir.Yemeklerden sonra ya da ara öğünlerde bir avuç badem tüketirseniz,kan şekeri dalgalanmalarınız azalabilir.

Kalp Sağlığı:Badem ve diğer yemişler(fıstık,fındık,ceviz) gibi yemişler kalp sağlığını korur.Bunun nedeni ise,bu yemişlerin tam bir bir antioksidan içermesidir.Ceviz ve badem tüketenlerin kroner kalp hastalığına yakalanma riski oldukça düşüktür.

Kilo Kontrolü:Diyet yapanların,yüksek kalorili olmasından dolayı kaçındığı badem,tam tersi aslında kontrollü tüketildiğinde tam tersi bir etkiye sahiptir.Yapılan araştırmalara göre,haftada iki kez badem tüketenlerin,tüketmeyenlere oranla daha çabuk kilo verdiği gözlemlenmiştir.Ara öğünlerde tüketilmesi ile olası açlık krizlerini önler.

Badem Neye İyi Gelir?

badem

Bademin en çok kalp ve damar sağlığına karşı olumlu etkisi vardır.

Kalp krizi riskini azaltır.Kolesterol ve tansiyonu dengede tutar ve düzenler.

Sindirim sistemi,badem sayesinde daha aktif çalışır.

Kabızlık sorunu olanların badem tüketmesi önerilir.Mesane,idrar yolu,böbrek ve bağırsak enfeksiyonlarına karşı savaşır ve fayda sağlar.Basur tedavisinde badem tüketilmesi önerilir.

Zihin yorğunluğuna iyi gelir.Harika bir yatıştırıcıdır.Aynı zaman da hafızayı güçlendirir.

Üreme sistemi ile ilgili organlarda enfeksiyon ve iltihap oluşma riskini azaltır ve var olan iltihabın azalmasını sağlar.

Baş ağrısı,kas ve böbrek ağrılarına iyi gelir.

Gebelikte ortaya çıkan yorğunluk ve halsizliğe iyi gelir.

Yemek aralarında tüketeceğiniz badem ile insülin seviyesini denge de tutar.Özellikle diyabet hastalarına badem önerilir.

Balgam söktürücü özelliği vardır.

İyi bir adet söktürücüdür.

Diyabet yapan ve kilo kontrolü için mükemmel bir yemiştir.Tokluk süresini badem ile uzatabilirsiniz ve badem aynı zaman da enerji verir.

Göğüs ağrılarına iyi gelir.

Kemik sağlığına iyi gelir.

Badem yanık tedavisinde kullanılır.Yaraların iyileşme zamanını kısaltır.

Safra kesesi taşının düşmesine yardım eder.

Boğaz ağrısı ve bronşit için badem ezmesi,çikolata ve lokum karıştırılarak kullanılabilir.

Badem yağının cilt bakımına faydası büyüktür.

Bademin Besin Değeri ve Kalorisi

100 gram işlenmemiş,çiğ badem de;

575 kalori 21.2 gram protein (günlük ihtiyacın %42’si)

12.2 gram besin lifi (günlük ihtiyacın %49’u)

26.2 mg E vitamini (Günlük ihtiyacın %132’si)

1 mg riboflovin (günlük ihtiyacın %30’u)

3.4 mg niasin (günlük ihtiyacın %17’si)

0.1 mg B6 vitamini (günlük ihtiyacın %7’si)

50 mcg folat (günlük ihtiyacın %12’si)

264 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %26’sı)

3.7 mg demir (günlük ihtiyacın %21’i)

268 mg magnezyum (günlük ihtiyacın %67’si)

 

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!