Ayak Şişmesi Nedenleri ve Tedavisi

 Ayak Şişmesi Nedenleri ve Tedavisi

Ayak Şişmesi Nedenleri ve Tedavisi

Ayak şişmesi genel olarak çok ciddi bir hastalığın sebebi olmasa da, bazen de tıbbi müdahale gerektirebilir. Ayak Şişmesi, küçük damarlardan sızan sıvının yumuşak dokularda toplanması sebebi ile oluşur. Bu olay da böbreklerde sodyum ve su seviyelerinin yükselmesi ile kan dolaşımı seviyesi artar, sıvı sızıntısı artar ve ayak şişmeye başlar. Lenf sistemi eğer düzgün çalışmıyor ise sıvı birikir ve şişmeler meydana gelir.

Ayak Şişmesinin Nedenleri Nelerdir?

Ayak ve ayak bileğinin şişmesinin bazı nedenleri vardır;

Sakatlıklar

Ayaktaki ve alt bacaktaki yumuşak doku, ayak şişmesine neden olur. Ayak şişmesi sakatlığın cinsi ve şiddetine göre değişiklikler gösterir.

Ani Şişme: Ani şişmelerin nedeni, eklem içerisinde oluşan kanamalar nedeni ile aniden ortaya çıkar. Ayak bileği ve ayağa morarma ve gerginlik eşlik ederek hızlıca şişmeye başlar. Bu durum ya kırılma ya da bağ doku yırtılması sonucunda gerçekleşeceğinden tıbbi müdahale gerektirmektedir.

Gecikmeli Şişme: Şişme olayı yavaş yavaş gerçekleşir. Lokal bölge de eklem sıvı artması nedeniyle zamanla şişlik oluşur. Sakatlanmalardan sonra ki bir kaç saat ve bir kaç gün sonra şişlikler meydana gelir.

Tıbbi Durumlar

Kalp Sorunları: Hipertansif ve kalp yetmezliği nedeniyle ayakta ve ayak bileğinde şişmeler oluşur. Kalbin fonksiyonu azalır ve kalp yeteri kadar kan pompalayamaz duruma gelirse basınç birikir ve damarların çevresindeki dokulara sıvı sızıntısı olur. Bu şişme gün içerisinde daha kötü hale gelebilir.

Böbrek Sorunları: Böbrekleriniz düzgün çalışmıyor ise yeteri kadar sıvı ve tuz atamaz. Bu da bir basınç uygular çevre dokulara sızıntı yayar. Ayağınızın ve ayak bileğinin şişmesi genel olarak bir böbrek rahatsızlığı olabilir.

Karaciğer Hastalığı ve Ayak Şişmesi: Sıvı düzenleyici ve hormon seviyelerindeki bazı değişiklikler nedeni ile ödem oluşur ve şişmeler meydana gelir.

Gut Hastalığı: Yüksek seviye de oluşan ürik asit eklemlerde kristalleşme yapar. Bu durum da eklem iltihaplanmalarına yol açar. Genellikle gece vakti ortaya çıkan bu durum kırmızı şişkinlik ve ağrılı bir halde oluşur.

Artrit: Bu hastalık da şişmeler aralıklarla gerçekleşir. Eklemi saran zarın iltihaplanması ile ayak şişmeleri meydana gelir.

Kan Pıhtısı- DVT ve Ayak Şişmesi

Pıhtılar ciddi anlamda sorun yaratır. Kan pıhtıları damarları tıkar ve ayakta bulunan kanın tekrar geri kalbe gitmesini engeller. Ayakta oluşan şişliğin yanı sıra ağrı, sıcaklık ve kırmızılık oluşur. Zamanla daha kötü duruma gelebilir. Ciddi sakatlanmalar, uzun süre hareketsiz kalmak, akciğer ve kalp hastalıkları gibi rahatsızlıklardan sonra DTV riski fazladır. DTV tıbbi bir aciliyet gerektirir.

Hamilelik ve Ayak Şişmesi

Ayak şişmesi hamilelik de sık yaşanılan bir durumdur. Bunların bazı nedenleri vardır.

Genişleyen rahim, ayak ve bacak damarlarına baskı uygular.

Hamilelikte oluşan kilo alımı, ayaklara fazla baskı uygular.

Hamilelikte hormon dengesinin değişmesi ile birlikte vücutta sıvı tutulması oluşur ve ayak şişmesi meydana gelir.

İlaçların Yan Etkisi

Bazı ilaçlar vücutta sıvı tutulumuna sebep olur. Buna sebep olan ilaçlar:

Diyabet ilaçları

Antidepresanlar

İltihap söktürücüler

Hormon ilaçları

Tansiyon ilaçları

Bunla birlikte bazı sebeplerden dolayı da ayak şişmesi oluşur. Bu nedenler;

Uzun süreli hareketsizlik: Uzun süre aynı şekilde oturmak, aynı pozisyon da kalmak ayak şişmesine neden olur.

Lenfödem: Lenf sisteminde oluşan tıkanıklık dolayısı ile sıvı birikimi olur ve ayak şişmesi meydana gelir.

Obezite

Uzun süre ayakta kalmak ve

Cinsiyet de ayak şişmesine neden olur.

Ayak Şişmesi ve Tedavisi

Ayak şişmesinin bir çok şekilde tedavi edilmesi mümkündür.

Ayağınızı Kaldırın

Ayak şişmesinin tedavi edilmesinde izlenilecek en iyi yol ayaklarınızı kaldırmaktır. Şişen ayağınızı kalp seviyenizin yukarısına kaldırın. Ayağınızdaki sıvının sebep olduğu şişmenin inmesi için o sıvının geri gönderilmesi gerekiyor. Gün içerisinde en az yirmi dakika bu işlemi yapmalısınız.

Magnezyum Desteği Deneyin

Vücudunuzda oluşan magnezyum eksikliği, ödem yapabilir. Önerilen tavsiye günde 2 kez, 200 mg alınması yönündedir. Fakat hamile iseniz bunu mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Egzersiz Yapmaya Özen Gösterin

Düzenli olarak yapacağınız egzersiz sayesinde ayak şişmesinin önüne geçebilirsiniz. Aynı zamanda dolaşımı düzenler.

Daha Fazla Su ve Tuz Tüketin

Yüksek miktarda tüketilen tuz (sodyum) ayak şişmesinin en yaygın nedenidir. Yemekleriniz de fazla tuz kullanmamaya özen gösterin. Gün içerisinde fazla su içmeye özen gösteriniz. Günde 8 bardak su içmeye dikkat edin. Kafeinli içeceklerden uzak durmaya çalışın.

Uzun Süre Ayakta Kalmaktan ve Oturmaktan Kaçının

Ayağın sürekli sabit kalması durumunda, ayak ve ayak bileği çevresinde şişmeler meydana gelir. Ayaklarınızı aşağı yukarı sallayın, daireler çizin, topuklarınızı yukarı aşağı hareket ettirin.

Buz Tedavisi

Ayak tedavisinde oluşan şişme özellikle sakatlık sebebi ile olduysa, şişen ayağa buz koymak gerekir. Buz torbalarını bir kaç saatte bir on dakika kadar uygulayınız.

Bununla birlikte;

Diüretik ya da idrar söktürücüler

Sargı bezleri

Masaj ve kilo vererek ayak şişmesinin önüne geçebilirsiniz.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!