Ayak Kokusu Nasıl Önlenir?
Ayakların kokmasının başlıca sebepleri gün içerisinde ayakların uzun süre ayakkabı içinde kalması, terlemesi ve bu terin kurumasıdır. Buna göre terin kendi koktuğu düşünülür ancak ter kokusuzdur. Kötü kokuyu buna uygun ortam bulan bakteriler yaratır ve kötü koku oluşmasına neden olur.
Bakteriler ilk duyduğunuzda ürkütücü gelebilir ancak sürekli insan vücudunda bulunan ve hemen hemen herkeste olabilen bir durumdur. Terlemenin sebebi insan yapısına göre değişiklik gösterebilir. Vücudunuzun dışarı daha fazla ter atması kokuyu artırabilir. Ayak kokusuna karşı koymak kısmen bu yollarla bağlantılıdır. Terlemeyi azaltmak ayak kokusuna karşı alınabilecek önlemlerden en önemlisidir.
Ayakkabı ve Çorap Seçimi
Piyasada bulunan bir çok çorap ter tutmaz ve bu çoraplarla birlikte üstüne hava almayan ayakkabı giyerseniz ayaklarınızın kokması olası bir durumdur. Bu neden polyester ve naylon çoraplardan kullanmamanız tavsiye edilir. Bunlar yerine pamuklu çoraplar kullanmanız, pamuğun nefes aldırma özelliği olmasından dolayı daha etkili bir yol olacaktır.
Bununla birlikte en önemli etkenlerden biri ayakkabıdır. Günlük iş hayatında sandalet ve benzeri ayakkabı giymeniz mümkün değildir tabi ki ancak bunun çözümü olarak sentetik ayakkabılar yerine gerçek deri olan ayakkabıları tercih etmeniz gerekmektedir. Yoğun bir günün ardından eve döndüğünüzde ayaklarınızı havalandırmanız, bununla birlikte ayakkabınızı da açık havaya (balkon, pencere) koymanız gerekmektedir.
Son dönemde bazı tarz ayakkabıların çorapsız giyilmesi ile birlikte ayak kokusunun artması da mümkündür. Buna bağlı olarak yaz kış her zaman ayakkabınızı çorapla giymeniz tavsiye edilir. Uygun çorap ile birlikte ayakların havalanması ve nefes alması terlemeyi azaltacaktır. Çorap giymediğiniz durumlarda terleyen ayakların teri direk olarak ayakkabıya geçecek, kuruyacak ve kısa sürede kokuya neden olacaktır. Ayakkabıya geçen ter sonraki aşamalar için daha zorlu biri hale gelecektir, ne kadar temizlense de teri emen bir ayakkabı her zaman koku oluşmasını sağlayacaktır. Bu nedenle çorap kullanmak her zaman gereken bir durumdur.
Ayak Kokusu İçin Doğal Yöntemler
Ayak kokusuna iyi gelen, eczanelerde satılan pahalı ilaçlar yerine evde kolayca hazırlayabileceğiniz yöntemler mevcuttur. Herkes için mutlaka olumlu sonuç vermese de çoğu insanın hayatını kolaylaştırabilen yöntemler şöyledir ;
Karbonat, ayak kokusuna iyi gelen maddelerden biridir. Kokuya neden olan bakterileri azaltmaya yardımcı olan karbonatı, ayakların sığdığı bir leğeni ılık suyla doldurup 2 kaşık karbonat atarak kullanabilirsiniz. Su içinde 20 dakika beklettiğiniz ayaklarınız kokuya devam edebilir bu sebeple bu uygulamayı 1 hafta devam ettirin.
Çay, içerisinde bulunan asit sayesinde siyah çay bakterilere karşı koyabilme özelliğine sahiptir. Ayak derisindeki gözenekleri küçülerek terlemeyi azaltmaya yardımcı olur. Yarım demlik çayı leğene boşaltıp karbonat ile olduğu gibi ayaklarınız bekletin. 1 hafta kadar uygulamanız tavsiye edilir.
Diğer Basit Yöntemler:
Çorabın içine pudra dökebilirsiniz.
Günlük yaşamın zorluklarına karşı yanınızda yedek çorap bulundurmayı unutmayın.
Ayakkabı deodorantları kokuyu önleyici özelliklere sahiptir, kullanmanız yararlı olabilir.
Aynı ayakkabıyı her gün giymemeye dikkat edin. Eğer başka ayakkabınız yoksa her gün havalandırmanız kokuyu azaltabilir.
Ayak bakımınızı mutlaka yapın. Her gün ayaklarınızı yıkamak gerekmektedir.
Özellikle topukta oluşabilen ölü derileri mutlaka temizlemeye dikkat edin.
Çoraplarınızı mutlaka her gün değiştirin. Eğer aşırı terleme sorununuz varsa günde 2 defa değiştirmeniz faydalı olabilir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!