Astım solunum yollarını enflamasyona sokan ve daraltan kronik yani uzun süreli bir akciğer hastalığıdır. Astım tekrarlayan hırıltı dönemlerine yani nefes alırken ıslık sesi çıkmasına, göğüs sıkışmasına, nefes darlığı ve öksürmeye neden olur. Öksürük sıklıkla gece veya sabahın erken saatlerinde oluşmaktadır. Astım her yaştan insanı etkileyen bir hastalıktır, ancak çoğunlukla çocukluk döneminde başlamaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde 25 milyondan fazla kişinin astım olduğu bilinmektedir. Bu insanların 7 milyonu çocuktur.
Astım Hastalığına Genel Bakış
Astımı anlamak için, hava yollarının nasıl çalıştığını bilmek yardımcı gerekir. Hava yolları, ciğerlerinize hava akışı sağlayan tüplerden oluşmaktadır. Astım hastalarında hava yolu iltihapları oluşur. Enflamasyon, solunum yollarını şişirir ve çok hassastır. Solunum yolları bazı inhale maddelere karşı şiddetli tepki verir. Solunum yolları tepki gösterdiğinde, etraflarındaki kaslar sıkışır. Bu hava yollarını daraltır ve akciğerlere daha az hava akışı sağlar. Şişme de kötüleşebilir, bu da solunum yollarını daha da daraltır. Hava yollarındaki hücreler normalden daha fazla mukus yapabilir. Mukus, solunum yollarını daha da daraltabilen yapışkan, kalın bir sıvıdır. Bu zincir reaksiyonu, astım semptomlarına neden olabilir. Belirtiler, solunum yollarının her iltihaplanışında olabilir.
Astımın Yaygın Belirtileri ve Semptomları
Öksürük en yaygın semptomdur. Astım kaynaklı öksürük genellikle gece veya sabahın erken saatlerinde daha kötü olup, uyku halini zorlaştırır. Hırıltı hastalığın karakteristiğidir. Hırıltı nefes alırken ortaya çıkan ıslık veya gıcırtılı bir sestir.
Göğüste sıkışma da hastalığın belirtisidir. Bu durum bir şeyin sizi sıkıştırması sıcak basması panik yaratacak derecede nefessiz kalma ölüm korkusu hissettirebilir.
Nefes darlığı astım belirtilerindendir. Astım hastalığı olan bazı insanlar nefes darlığı çekerler. Adeta tüm atmosferdeki oksijen yetmiyor gibi gelebilir. Astım hastası olan herkes bu semptomlara sahip değildir. Aynı şekilde, bu belirtilere sahip olmak her zaman astımınız olduğu anlamına gelmez. Astımı belirli tanı için en iyi yol, bir akciğer fonksiyon testi , tıbbi hikaye belirtilerin tipi ve sıklığı dahil ve fizik muayene kullanmaktır. Sahip olduğunuz astım belirtileri türleri, ne sıklıkta ortaya çıktıkları ve ne kadar şiddetli oldukları, zaman içinde değişebilir. Bazen belirtileriniz sizi rahatsız edebilir. Bazen, günlük rutini sınırlamaya yetecek kadar zahmetli olabilirler. Ağır semptomlar ölümcül olabilir. Belirtileri ilk gördüğünüzde şiddetli olmamaları için tedavi etmek önemlidir.
Uygun tedavi ile astım hastalarının çoğunda ya gün içinde veya gece az olsa bile belirtiler görülmesi beklenebilir.
Astım Neden Olur?
Birçok şey astım belirtilerini tetikleyebilir veya kötüleştirebilir. Doktorunuz hangi şeylerin bazen tetikleme yapabileceğini söyleyebilir. Örneğin toz, hayvan kürkü, hamamböceği, küf ve ağaçlardan, otlardan ve çiçeklerden alınan polenlerden allerjenler,işyerindeki sigara dumanı, hava kirliliği, kimyasallar veya toz, ev dekor ürünlerindeki bileşikler ve spreyler astımı daha da kötüleştirir.
Aspirin veya diğer steroidal olmayan anti-inflamatuar ilaçlar ve seçici olmayan beta-blokerler gibi ilaçlar belirtileri arttırabilir.
- Viral üst solunum yolu enfeksiyonları, örneğin soğuk algınlığı
- Egzersiz de dahil olmak üzere fiziksel aktivite
Diğer sağlık koşulları astımı zor hale sokabilir. Bu koşullara örnek olarak burun akıntısı, sinüs enfeksiyonları, reflü hastalığı, psikolojik stres ve uyku apnesi sayılabilir. Bu koşulların genel bir astım bakım planının bir parçası olarak tedaviye ihtiyacı vardır.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!