Astım Nedir? Astım Tedavisi Hakkında Bilgiler
Astım bir solunum yolu hastalığıdır. İlaç kullanılarak ya da ilaçsız düzelebilen, kornik inflamatuar bir hastalıktır. Türkiye de erişkinlerde astım %5-10 arasındadır. Genetik ve çevresel sebeplerden dolayı da astım olma riski vardır. Astım alerjik olabileceği gibi, çevresel ve genetik faktörlerden dolayı da ortaya çıkabilir. Alerjik astımı olan kişilerin çoğunda rinit vardır.
Astımlı Hastalarda Neler Görülür?
Astımlı kişilerde en sık nefes darlığı görülür. Bunun yanı sıra kuru öksürük atakları kendini gösterir. Sabaha karşı nefes darlığı ve öksürük hissi olarak kişi uyanır. Spor ya da koşu yaptığı zaman çabuk yorulma, nefes darlığı, öksürük atakları olur. Bunun yanı sıra ağladığında, soğuk hava teneffüs ettiğinde, öksürük ve nefes darlığı kişiyi bunaltır. Bazen tüm bu bulguların hepsi gerçekleşirken, bazen de sadece tek bir bulgu görülür. Kişi hasta olduğunda, nefes alıp verirken göğsünde hırıltı olur. Ataklar genellikle geceden sabaha karşı olan zamanda ortaya çıkar. Bu şikayetlerin dönemleri vardır. Alerjisi olanlar alerjinin çeşidine göre bulgular mevsimsel değişiklikler gösterir. Nefes darlığı, hırıltı, göğüste sıkışma, kuru öksürük gibi belirtiler var ise bir doktora başvurmalısınız.
Astım da Ataklar Neden Başlar?
Hastalar da bazı sebeplerden dolayı ataklar başlar. Bunlar çevresel hava kirleticisi ki bu astımlı hastalar için oldukça büyük bir sorundur, viral enfeksiyonlar, alerjenler, parfüm ve temizlik maddeleri, sigara dumanı, soğuk havanın teneffüsü, bazı gıdalar, spor ve polenler.
Polenler, astım hastaları için sıkıntı yaratan bir durumdur. Polenlere alerjisi olanlar bazı mevsim geçişlerinde çok fazla dışarı çıkmamalıdırlar. Mesela ilkbahar döneminde, polenler astım hastalarını oldukça rahatsız eder. Bunun yanı sıra eğer dışarı çıkak zorunda kalırlar ise, maske ve gözlük kullanmalıdırlar. Sabahları evi havalandırma malısınız. Geceleri pencereleri açık bırakmayınız. Rüzgarlı havalarda dışarı çıkmamalı ve dışarıdan eve gelinince duş almayınız.
Bununla birlikte ev tozları da astımlı hastalar için tehlike arz eder. Aynı şekilde hamam böcekleri de tehlikeli olabilir. Alerjik hastalara sebep olunan her şeyden uzak durulmalıdır. Ev tozundan korunmak için yatılan oda da uzun tüylü halı ve yünlü halı ve benzeri hiçbir şey bulunmamalıdır. Nevresimlerini her hafta değiştirmeli ve onları 55 derece de yıkamalısınız. Evde hayvan beslenmemeli. Yastıkları elyaf kullanmalı ve sık sık yıkanıp, iyice kurutmalısınız. Asla ve asla ev için de çamaşır kurutulmamalı. Hamam böcekleri de alerjiye neden olur. Hamam böceklerini yok etmeli ve evden uzak tutmalısınız. Delikleri kapatın, mekanları ilaçlayın.
Astımın Tedavisi Var mıdır?
Astım tedavi edilen bir hastalıktır. Tedaviden kasıt, astımı kontrol altına almak ve normal bir yaşam sürmek mümkündür.
İlaçları düzenli olarak kullanmak
Alerjen ve tetikleyici etkenlerden olabildiğince uzak durmalısınız
Doktorunuzun kontrolünde olarak, hastalığınızın gidişini denetleyin.
Çocuklarda Astım
Çocuklarda astım belirtileri şu şekilde sıralanabilir.
Gece uykularından uyanacak kadar şiddetli öksürükler
Özellikle sabaha karşı boğulacak kadar artan öksürük atakları
Yattıktan yaklaşık olarak bir iki saat sonra görülen öksürükler
Koşan çocuğun efora bağlı olarak terleme sonrası görülen öksürükler
Çocuklar genellikle okul çağına geldiğinde ve okula başladığı zaman öksürük daha çok artar. Gribal enfeksiyonlar sonrasında devam eden öksürük ve bu öksürüğün yaklaşık 15 gün kadar sürmesi gibi belirtiler söz konusu ise, astımdan şüphelenebilirsiniz.
Eğer anne ya da baba da astım var ise çocukta görülme riski %3o dur. Ama hem anne hem de baba da astım var ise çocuk da görülme riski %80 dir.
Çocuklarda astım iki farklı şekilde görülür:
Alerjiye bağlı olmadan gelişen astım hastalığı
Alerjiye bağlı olarak gelişen astım hastalığı
Genellikle astım alerjiye bağlı olarak gelişir. Alerji testi yapılarak, çocuğun neye alerjisi olduğu anlaşılır. Bu durum sonrasında tedaviye başlanabilir. Alerjik vakaların tedavi edilebilmesinin en önemli yolu, alerjiye sebep olan maddelerden uzak durmaktır.
Sonuç Olarak
Astım Nedir? Astım Tedavisi
Akciğerde meydana gelen hasarın derecesi
Çocuktaki astımın alerjik reaksiyon derecesi
astımın sürecini ve tedavi şeklini etkiler.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!