Aort ve Anevrizma Nedir?

 Aort ve Anevrizma Nedir?

Aort Damarı Nedir?

Kalbimizin sol ventrikül bölgesinden çıkan, kanın tüm vücudumuza sağlıklı şekilde dağıtılmasını sağlayan insan vücudundaki en büyük damardır. Vücudumuzu saran damarları bir ağa benzetirsek, bu ağın en büyük ve en önemli parçası Aort damarıdır. Bu damarın çapı yaklaşık olarak 2,5 cm kadardır. Damar kalbimizin vektrikül bölgesinden çıktıktan sonra göğüs ve karın boşluğuna kadar ulaşır. Dalları tüm vücudumuza yayılan bu damar insan vücudunun en önemli damarlardan bir tanesidir.

Anevrizma Nedir?

Anevrizma, halk arasında damar sertleşmesi olarak bilinen rahatsızlığa bağlı olarak damarın bütünlüğünün ve esnekliğinin kaybolması durumudur.

Anevrizmanın Oluşma Sebepleri Nelerdir?

Hipertansiyon anevrizma oluşma sebeplerinden bir tanesidir. Bu duruma bağlı olarak damar içindeki basıncın yükselmesi anevrizmayı oluşturur. Anevrizmanın oluşma sebeplerinden bir tanesi de genetik yatkınlıktır. Genetik olarak kalıtım yoluyla aktarılmış bir yatkınlık varsa bu rahatsızlığın oluşma ihtimali oldukça artar. Sigara, birçok hastalıkta olduğu gibi anevrizma oluşumunda da etkilidir. Sigara kullanan bireylerde anevrizmanın görülme ihtimali içmeyenlere oranla çok daha fazladır. Kilo problemleri de anevrizma oluşumunu tetikler. Aşırı kilo, diyabet gibi rahatsızlıklar anevrizma oluşumunu tetikler. Trafik kazası vb. kazalara bağlı olarak göğüs bölgesinde oluşan travmalar da anevrizmanın oluşmasında oldukça etkilidir. Bunların yanı sıra eroin, kokain kullanımı da anevrizma hastalığının oluşmasına zemin hazırlayan faktörlerden bir tanesidir.

Anevrizma Belirtileri Nelerdir?

Anevrizma rahatsızlığının belirtileri, ekstra durumlar hariç oldukça sinsidir ve gizliden gizliye ilerler. Bu durum rahatsızlığın doğasıyla alakalıdır. Doğası gereği bu rahatsızlık oldukça ağır şekilde ilerler. Bu rahatsızlığın belirtileri bulunduğu bölgeye göre farklılık göstermektedir. Kalpten çıkış bölgesinde bu rahatsızlık görülüyorsa aort kapak yetmezliği rahatsızlığına veya soluk borusuna uyguladığı baskıyla beraber nefes darlığına sebep olabilir.

Karın bölgesinde oluşan bir anevrizmanın en belirgin belirtisi ise karın ve sırt ağrılarıdır. Bunların yanı sıra hastalık sinsi ve yavaş ilerlediği için genellikle başka muayeneler ve tetkikler esnasında anevrizma tanısı konulabilmektedir.

Anevrizma rahatsızlığı nadiren de olsa acil servislerde patlamış olarak saptanır ve acilen müdahele edilmesi gereken, ölümcül bir durumdur. Böyle gelen hastalar acil olarak ameliyata alınarak doğru cerrahi müdahaleyle hayatta tutulmaya çalışılır.

Aort Kapakçığı Değiştirilerek Anevrizma Tamiri (Bentall Ameliyatı)

Aort kapağında düzeltilemeyecek ,onarılamayacak kadar büyük bir problem yaşanıyorsa yapay bir tüp damarın ucuna takılan bir kapakla değiştirilir. Bu ameliyatın adı Bentall ameliyatıdır. Bu ameliyat kapsamında biyolojik veya mekanik her iki türden kapak kullanılabilir.

Aort Diseksiyonu Nedir?

Aort’un temel 3 katmanı bulunmaktadır. Diseksiyon adını verdiğimiz şey ise Aort’un en iç katmanının yırtılması sonucu, kanın orta katmana ulaşması ve katların birbirinden tamamen ayrılması durumudur. Bu rahatsızlıkta tüm organlar risk altındadır ve oldukça tehlikeli bir durumdur. Her kalp atımında risk biraz daha artar. Genellikle yaşlılarda görülen bir rahatsızlıktır. Kontrolsüz hipertansiyon rahatsızlığına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Oldukça ölümcül bir rahatsızlıktır ve acil cerrahi müdahele gerektirir. Ameliyat sonrası hastaların ölüm oranı %50’dir. Ameliyattan sonra 48 saat içerisinde ölüm gerçekleşmediği takdirde her saat başına ölüm riski %1 artar.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!