Aort Anevrizması (Aort Damarı Genişlemesi) Nedir?

 Aort Anevrizması (Aort Damarı Genişlemesi) Nedir?

İnsanın dolaşım sisteminin bir parçası olan damarlardan en büyük olanı Aort atardamarı olarak adlandırılmaktadır. Kalpteki temiz kanın diğer damarlara bunun sonucu olarak da organlara iletilmesini sağlayan bir damardır. Her insanın bazı özelliklerine bağlı olarak aort atardamarının taşıdığı kan miktarı değişmektedir. Bu faktörler boy, kilo ya da kişinin yaşı gibi unsurlardır. Bunlara bağlı olarak dakikada bu damar dakikada 3-7 litre arasında kan taşımaktadır. Kalp adlı organın kanı aort damarına pompalama gücüne bağlı olarak damar içerisinde oluşan basınç tansiyon olarak adlandırılmaktadır. İşte bu vücut için son derece önemli olan damar farklı nedenlerle fark edilmeden büyüyebilmektedir. Kişilerin bu durumdan en az seviyede etkilenebilmesi için erken tanı oldukça önemlidir.

Aort damarının, kalp ile bağlantılı olduğu kısımdaki çapı 2,5 cm civarındadır. Farklı nedenlere bağlı olarak bu damarın çapının artması Anevrizma olarak adlandırılmaktadır. Eğer bu genişleme zamanla daha da artar ise damarın yırtılması söz konusu olabilmektedir. Bu damarın içerisinde bulunan ve belirli bir basınçla akmakta olan kan, dışarıya doğru akarak yakındaki organları etkilerse bu durum rüptür olarak adlandırılmaktadır. Eğer gittikçe genişleyen aortun içeriye doğru yırtılması gibi bir durum söz konusu olursa da bu duruma disseksiyon adı verilmektedir. Farklı şekillerde olsa da çok ciddi ve riskli durumlar oldukları için ikisine de anında müdahale edilmesi gerekmektedir.

Aort Anevrizması (Aort Damarı Genişlemesi) Nedir?

Anevrizma’nın Olup Olmadığının Saptanması İçin Taramaya Girilmesi Neden Önemlidir?

Her sene neredeyse 15.000 kişi aort damarının dışarıya doğru yırtılması sonucu hayatını kaybetmektedir. Bu şekilde olan anevrizmalar, 50 yaş ve üzeri erkekler 10. sıradaki ölüm sebebini oluşturmaktadır. Aynı zamanda bu anevrizmaların genellikle erken dönemdeki teşhis ve ilaç tedavisi ile olması engellenebilmektedir. Belirti göstermeksizin gittikçe ilerleyen bu durumun tam olarak bu nedenle de erken teşhisinin yapılabilmesi için risk grubundaki insanların taramaya girmesi son derece önemlidir. Bu teşhis anından sonra ise çoğu zaman ilaç, gerekli olduğu durumlarda ise cerrahi müdahaleler ile tedavi edilmektedir. Aort anevrizması teşhisinin ardından hekimler tarafından verilen kalp hızı ve kan basıncı düşürücü medikallar tarafından patlama olma ihtimali olabildiğinde düşürülmektedir. Geniş aort anevrizması teşhisinin ardından, çoğu durumda aort damarının sorunlu olan bölümünün değiştirilmesi yöntemi ile bir cerrahi müdahale uygulanabilmektedir. Bu operasyonun ardından alınan geri dönütler ise çoğu zaman olumlu olmaktadır.

Anevrizmanın Nedenleri Nelerdir?

Anevrizma, damarın sertleşmesi ya da damar kalitesinde oluşan tahribatlar sonucunda meydana gelebilmektedir.

Anevrizma, buna ek olarak ise atardamar içerisindeki devamlı yüksek basınç ile de meydana gelebilmektedir.

Göğüs bölgesinde meydana gelen travmalar sebebiyle de bu durum yaşanabilmektedir.
• Çok az rastlanan bazı hallerde ise cinsel olarak bir kişiden diğerine geçen şeylerle de (örneğin sifilis) bu rahatsızlık meydana gelebilmektedir.

Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!