Anksiyete Bozukluğu Bir tür kaygı bozukluğudur.Kişinin her an kötü bir şey olacakmış hissi yaşamasıdır.Günlük yaşamda,değişik konulara kaygı duyulabilir.Ama anksiyete de bu daha farklıdır.
Anksiyete Bozukluğu
Anksiyete bozukluğu,kişinin her an kötü bir şey olacak,başına kötü şeylerin geleceği ya da sevdiklerinin başına bir şey geleceği kaygısı yaşamasıdır.Sürekli kötü bir haber alacağı,en sevdiklerine zarar geleceği endişesi ile yaşama duygusudur.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu
Kişi sürekli günlük olaylar karşısında normalden fazla kaygı düzeyi yaşar.Zihninde sürekli felaket senaryoları üretir.Mesela;okuldan eve gelen çocuğu,bir saat gecikmiştir,ama bu gecikme ‘ya çocuğa araba çarpmıştır,ya da kaçırılmıştır’türünden kaygılarla kişinin beyni meşguldur.Kişi olaylar karşısında tedirgin davranışlar sergileyebilir bu durum panik anlarına kadar gidebilir.Bu duruma yaygın kaygı bozukluğu denmesinin nedeni,kişinin belli durumlarda değil,hemen hemen her durumda ,çok ya da az kaygı yaşaması durumudur.
Aslında kaygı günlük hayatımızda yaşadığımız ruh halidir.Çok fazla olmadıkça,teşvik aracı olarak insanlara yardımcı olur.Eğer bu kaygı durumu,kişinin işlerini aksatacak duruma geldiyse,başlı başına artık bir problem olarak sayılabilir ve bu bir hastalıktır,tedavisi gerekir.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu Belirtileri
Yaygın Anksiyete Bozukluğu olan kişi de uzun süren ve kendisininde kontrol edemediği bir endişe durumu vardır.Bu kaygı kendini tetikte hissetme veya huzursuzluk,odaklanma güçlüğü,çabuk yorulma,sinirlilik,kas gerginliği,unutkanlık ve uyku bozukluğu belirtilerinin bir kısmı ya da tamamının yaşanmasıdır.Bu belirtiler ile kişinin yaşamı olumsuz etkilenir.
Bu rahatsızlık genellikle 20’li yaşlardan önce başlayarak,dalgalı bir seyir izlemektedir.Bu rahatsızlığa eşlik edecek psikiyatrik bozukluklar diğer kaygı bozuklukları,alkol bağımlılığı ve depresyondur.
Anksiyete Bozukluğunun birde fiziksel belirtileri vardır:
Sık idrara çıkma
Halsizlik
Nefes almada güçlük
Sersemlik
Titreme-seyirme
Kalp çarpıntısı gibi belirtilerde anksiyete bozukluğunun birer belirtileridir.Kişide ki kaygı bozukluğu ileri düzeye ulaştığında panik atak da kendisini gösterir.
Anksiyete Bozukluğu Olan Kişiye Teşhisi Nasıl Konulur?
Yaygın anksiyete bozukluğu teşhisini,ruh hekimleri yapmalıdır.Teşhis sürecinde ki amaç belirtilerin,ruhsal rahatsızlıklar ve bedensel rahatsızlıklardan ayırt edilmesidir.Bu amaç ile ayrıntılı fizik muayene,kan tetkikleri ve görüntülemeler istenir.Gerekirse diğer branş hekimlerinden de yardım alınır.
Bir nedene bağlanmadan baş ağrısı,midede şişkinlik,yaygın kas ağrıları şikayetlerinde de,ilk akla kaygı bozuklukları gelebilir.
Yaygın Anksiyete Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir?
Bir çok insanın neden sürekli olarak kaygılı olduğu araştırılmaktadır.Bu durum kalıtımal faktörlere bağlı olabilir.Bunun yanı sıra da çocukluk dönemi,yaşam deneyimleri de bu rahatsızlığın nedeni olabilir.Kişi kendisini her an tetikte hissedebilir ve bunun yanı sıra bir çok felaket senaryoları yazar.
Yaygın Anksiyete Bozukluğunun Tedavisi
Yaygın anksiyete bozukluğunun tedavisi uzun yıllar sürebilir.Kişi önemli yeti yitirir.İleri dönemlerde hasta da ek olarak depresyonda belirir.Hastalar sıkıntıları ve huzursuzluk için alkol kullanmaya başlayabilir.Kullandıkları alkol miktarını arttırabilirler.Bu nedenle hastalık başlar başlamaz tedavi edilmelidir.
Bunun ile birlikte,erken tedavi,yaygın anksiyete bozukluklarında,kalp-dolaşım ve hipertansiyon hastalıklarının önüne geçebilir.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu Tedavisi
Bu rahatsızlığın tedavisi için,seçilmiş antidepresanlar kullanılmalıdır.Tedavi bazen kısa sürerken,bazen de bilişsel-davranışçı terapiler gerekebilir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!