Alzheimer Nedir
Alzheimer nedir? Alzheimer hastalığı insanın sinir sistemini etkileyen, tedavi edilemeyen bir hastalıktır. Tıbbi bir dille belirtmek gerekirse bu ilerici senil demans formu, bilişsel yetenekleri yitirmek demektir. Çoğunlukla yaşlı insanlar bu hastalıktan etkileniyor özellikle 60 yaş üstü kişileri. İlk kez psikiyatrist Alois Alzheimer 1906 yılında açıkladı bu hastalığı ve onun soyadı hastalığa verilen isim oldu. Alzheimer hastalığı, yaşlılarda en sık görünen unutkanlık hastalığıdır.Genellikle hastalık küçük bir belirti ile başlar ama sonradan daha çok gelişir. Beyindeki değişikliklere neden oluyor bu hastalık.Sebepleri hala cevapsız 100 yıldır. 2000 yıllında tüm dünyada 12 milyon kişinin Alzheimer hastalığı tespit edildi, şu anda bu hastalık daha çok arttı insanlar arasında. Bu hastalık daha çok kadınlarda vardır, çünkü kadınlar daha uzun yaşıyorlar erkeklerden. Hastalık çok hızlı gelişirse ölümü getirir ya da uzun bir süre hastalıkla 20 sene kadar yaşanabiliyor.
Alzheimer Hastalığı Nedenleri
Alzheimer hastalığı nedenleri konusunda çalışmalar hala devam etmekte. Hastalık 60 yaşından sonra ortaya çıkmaya başlar. Alzheimer hastalığı daha sık az eğitimli kişilerde, niteliksiz meslekleri olan insanlarda olur.
İki temel sinir sistemi hasarlarından olur:
1) Beyinde proteinler toplanıyor, plaklar oluşuyor.
2) Sinir hücreleri düğümler gibi oluyorlar.
Doktorlar hala neden böyle değişikler beyinde oluyor bilmemekte. En popüler teori Alzheimer hastalığı oluyor çünkü plaklar ve düğümler çok oluşuyor beyinde. Bu hastalığın ortaya çıkması yaşlanınca olur. Hem önleme, hem de hastalıkla mücadele için fiziksel egzersizler, dengeli bir diyet ve kafayı çalıştıran görevleri yapma tavsiye edilir.
Alzheimer Belirtileri
Alzheimer belirtileri genellikle 60 yaşından sonra ortaya çıkmaya başlar, çok nadirdir 40 – 60 yaşlarda kişilerde görünebilir Alzheimer belirtileri. En genç bu hastalık için 28 yaşındaki adamda bulundu. Hastalık daha erken başlayabilir. En ilk ve rahatsız edici Alzheimer belirtisi hafıza bozukluğu. Arkadaşların ve akrabaların isimlerinin unutulması, son olayları hatırlamama, bir soruyu birçok kez sorma. tekrar bir hikayeyi söylemek , bir markette ödeme için zorlanma gibi. Normal tanıdığı çevrede hasta olan kayboluyor ve böyle karakteristik özellikler görünür: Davranışları sinirlilik, saldırganlık, serserilik, ağlama. Hastalık sürekli gelişiyor ama bazen duruyor. Ancak tüm bu belirtiler zaten hastalık oluştuğunu gösteriyor, beyin fonksiyonları değişiyor.
Alzheimer evreleri dörde ayrılır:
1.Hasta olmadan önce bunama öncesi;
2. Erken evre;
3. Orta evre;
4. Şiddetli bunaklık.
Alzheimer evreleri içerisinde son fazda karakterize olarak insanın ilgisizlik başlıyor, agresif sahneleri nadir görünür. Hastalar zihinsel fiziksel olarak pasif olur ve sonunda yataktan kalkamazlar, kendine bakamaz, basit şeyleri de yapamaz.
Alzheimer hastalığını tanımak çok zor bir iş. Tek tanı yöntemini bu hastalık için daha bulamadılar. Önceden doktor hastaya tahlil analizleri yaptırıyor, hastanın şikayetlerini inceliyor. Doktor ailede Alzheimer hastalığı olan akraba var mi diye sorar. Varsa hemen bu hastalığın belirtilerini hastada inceler. Doktor nörolojik muayene yapar, manyetik rezonans görüntüleme yapar, beyin testleri, akıllılık fonksiyonlarına bakar vb. Özel anketler vardır bu hastalığı tanımak için.
Bu hastalığı çözmek için ilaçlar bugüne kadar daha yapılamadı. İlaçlar sadece hastalığı biraz durduruyor, rahatlatıyor, belirtileri azaltıyor ancak tam olarak çözemez. Ama üzülmemeli, çünkü bilim insanları bu konuyu şimdi araştırıyorlar ilaçları yapmaya çalışıyorlar. Alzheimer hastalığı karşı sanat terapisi, duyusal oda tedavisi, anı döndürme yöntemleri, sohbet odası kullanılmakta. Aile ve arkadaşların anlayışlı olması önemlidir hastanın davranışları onun sucu değildir. Hastanın egzersiz yapmalı, aile hastaya bakmalı. Yemekte hastanın mutlaka balık ve deniz ürünleri, karaciğer, ekmek, çeşitli tahıl, zeytin ve keten tohumu yağları, fındık olmalıdır. Genellikle ortalama olarak bu hastalıkla hasta kişi 7 sene yaşar.
Alzheimer Önleme
Alzheimer hastalığına karşı tam olarak koruyan önleme yöntemi yoktur. Herkes bu hastalığa yakalanabilir, kimsenin garantisi yoktur. Ancak genç zamandan beri sağlığı korumalıdır: spor yapmalı, hareketli yaşamalı sağlıklı beslenmeli, kalp-damar hastalıklarını azaltmalı, ateroskleroz vb. Birçok doktora göre kitap okuma, zeka masa oyunları, bulmaca, düzenli bir ilişki bu hastalıktan koruyor. Demek ki kafayı sürekli çalıştırmalı. Genç olsa bile de kendinize iyi bakmalı, sürekli beyni çalıştırmalı, aktif yapmalı, spordan vazgeçmemeli.Alzheimer hastalığı kalıtsal bir hastalıktır?Sadece yatkınlık olarak genetikten bu hastalık geçebilir.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!