Akne Tedavisinde Retinol Nedir?

 Akne Tedavisinde Retinol Nedir?

Akne tedavisinde sık kullanılan retinol, A vitamininin bir formudur ve esas olarak yumurta, balık yağı ve karaciğer gibi hayvansal gıdalardır. Bununla birlikte, A vitamininin hayvansal besin kaynakları, genellikle vücudumuz tarafından retinole dönüştürülen retinol, retinil ester içermektedir. Öte yandan, havuç, ıspanak, portakal, mango gibi sebze ve meyveler, kemik büyümesi, hormon gibi önemli fonksiyonların bir kısmı için gerekli olan A vitaminine dönüştürülen beta-karoten ve pro-vitamin A karotenoidleri içermektedir enerjik olmak ve sağlıklı görme, cilt ve saç bakım alanlarında A vitamini kaynaklarının önemi büyüktür.

Retinol Akne İçin İyi Midir?

Akne, özellikle gençler ve ergenler arasında en yaygın cilt problemlerinden biri olmaya devam ediyor gençlerde hormonal değişimler nedeni ile ve aşırı sebum veya yağ üretimi nedeniyle cilt gözenekleri tıkandığında akne ortaya çıkar. Bakteri ve kir, sonunda akne veya sivilceye neden olan gözeneklerin içinde sıkışabilir.

İnsanlar sivilce tedavisi ve akne tedavisi için retinol kullanırlar pekiyi ama retinol neden bu kadar çok kullanılıyor? Bunun arkasındaki neden, cildin dış zarındaki belirli retinoik asit reseptörlerinin varlığına bağlı olarak deri tarafından kolaylıkla emilmesini sağlamasıdır.

Retinol Yeni cilt hücrelerinin rejenerasyonunu teşvik ederek cilt gözeneklerinin tıkanmasını önlemeye yardımcı olabilir. Bu formdaki vitamin A vitamini içeren fazla yağ üretimini içeren topikal kremler ölü cilt hücrelerinin eksfoliyasyonunu teşvik eder ve öyle ki cilt gözeneklerini tıkanıklıktan uzak tutar ve akne gelişimini önler.

Retinol aynı zamanda Deri hücrelerini serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyabilir ve güçlü bir antioksidandır. Serbest radikaller cilt hücrelerini oksitlemekte ve yaşlanmaya neden olan kırışıklıkların ve ince çizgilerin gelişmesini teşvik etmektedir. Sivilceleri tedavi etmekten başka sivilce yara izi gidermek için de retinol kullanılabilir. Yeni cilt hücrelerinin rejenerasyonunu ve ölü deri hücrelerinin çıkarılmasını tetikleyerek sivilce izlerini azaltabilir.

Retinol Derinin en derin katmanlarını besler ve bu katmanları onarmak için dış cilt katmanına kolayca nüfuz edebilir. Cildin esnekliğini korumakla sorumlu olan kollajen ve elastin üretimini uyarabilir. Vücut yeterli kollajen ve elastin yapamadığında kırışıklıklar ve ince çizgiler oluşur.

Retinol Yan Etkileri Nelerdir?

Sivilce için retinol bazlı cilt bakım ürünlerini kullanırken bazen bazı yan etkiler ortaya çıkabilir yan etkiler arasında cilt kuruluğu, pullanma, ısınma veya kızarıklık, kireçlenme ve kaşıntı ortaya çıkabilir. Bazen akne salgını, bu tür ürünleri cilt üzerinde kullandıktan sonra ilk birkaç günde kötüye gidebilir, ancak normal kullanımdan sonra kademeli olarak azalacaktır. Cildinizi korumak için öncelikle aşırı sıcaklardan korumanız gerekir yaz aylarının aşırı sıcaklarına karşı cildinizi cilt koruma kremleri ile korumalısınız.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!