Akne Nasıl Oluşur?

 Akne Nasıl Oluşur?

Akne Nasıl Oluşur?

Akne veya da diğer ismi ile sivilce özellik ile ergenlik döneminde görülmekte olan yaygın rastlanılan bir cilt hastalığıdır. İnsan derisinde sık olarak yüz, boyun, omuz, sırt ve göğüs kısmında bulunulmakta olan kılın olduğu yapı veya da eşlik eden yağ içerikli salgı üreten bezler, por ismi verilen dışarıda oluşan açıklığın kapanması ve bunun ardından oluşan iltihaplanma sonucunda ortaya çıkmaktadır. Akne farklı biçimler de oluşabilmektedir. Oluşan aknelerin bazı türleri bulunabilmektedir.

• Komedon; Akne var ama yalnızca kırmızı küçük kabarık deriden oluşan oluşumlardır. Bu oluşumlar da iltihap olmaz ve renkleri siyah veya da beyaz olabilmektedir.
• Papül; Çapları bir santimetreden küçük olan ve deriden biraz daha kabarık ve içi boş sert oluşumlara denilmektedir.
• Püstül; Çapları beş santimetreye kadar olan ve içi iltihap dolu olan kabarık oluşumlara denilmektedir.
• Kist; İçi sıvı ile dolu olan ve bir kapsül ile çevrilmiş olan oluşumlara denilmektedir.

Akne nasıl oluşur

Akne nasıl oluşur

Aknenin Sebepleri Nelerdir?

• Tüylerin olduğu yapıyı tıkayan hücrelerin aşırı derece de çoğalması ve dış tarafta olan açık yapının tıkanması sonucu,
• Yağlı salgıların artması sonucu,
• Akne olarak isimlendirilen iltihap etkenin bakterilerin oluşumu sonucu,
• Vücutta iltihap oluşumuna uygun zemin oluşması durumlarında,
• Genetik olarak sivilce ve akne oluşmasına müsait vücut tipi olan kişilerde,

akne oluşumu kaçınılmaz bir hal almaktadır. Bu nedenle yukarıda yer alan akne nedenleri sizde de bulunuyorsa başta beslenme biçiminiz olmak üzere hayatınızda değiştirmeniz gereken bazı durumlar olabilecektir.

Akne Yaygın Olarak Görülmekte Midir?

Akne, ergenlik döneminde on gençten sekizinde rastlanılan bir durumdur. Bu dönemde çıkan akneler genel olarak yetişkinlik döneminde de devam etmektedir. Hatta yirmi beş yaş üzerin de ki her on kadından biri akne sorunlarından şikâyet etmektedir. Bu durum yirmi beş yaş üzerinde olan erkekler de ise yüzde üçlük bir dilime tekabül etmektedir. Akne hayati bir risk oluşturmasa dahi oluşturmuş olduğu izler sebebi ile özgüven eksikliğine neden olmaktadır ve bu durumda depresyon görülme ihtimalinde de artışlar olabilmektedir. Bu nedenle aknenin fiziksel olarak ve psikolojik olarak olumsuz etkisi oldukça fazladır.

Akne Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Akne tedavisi, aknenin oluşum nedeni saptanarak, aknenin oluşum derecesinin ve şiddetine göre hazırlanmaktadır. Cildiye doktoru tarafından hazırlanacak olan tedavi takvimi ile birlikte akneleriniz tedavi edilmeye başlanacaktır. Bu sırada doktorunuzun vermiş olduğu ilaçların haricinde asla krem veya losyon kullanmamanız gerekmektedir. Aksi taktirde kullandığınız ürünler, akne oluşumunu artırabilecektir. Akne oluşumuna genel olarak menstrual düzensizlik, tüylenme, kadınlar da görülen polistik over hastalığı da tanıda etkili olmaktadır. Aşırı yağ ve şeker tüketimi de oldukça etkili bir faktör olarak akne sorunlarında karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle tedavi sırasında bu tür konularda da muayene olmanız, bir daha akne gibi sorunların oluşmaması için oldukça önemli bir konudur.

Akne Sorunu Olan Bireylere Tavsiyeler

Akne rahatsızlığı olan bireylerin beslenme düzenine oldukça dikkat etmesinde fayda var. Şeker tüketimini en aza indirmesinde ve bunun yanında; patates, beyaz ekmek, hazır yiyecekler, kızartma, hazır meyve suları, çikolata gibi ürünleri tüketmekten kaçınmalıdırlar.

Akne sorunu olan bireylerin dikkat etmesi gerekli olan bir konu da tedavi düzenine dikkat etmesi. İyileşme süreci dört ile altı hafta sürmektedir ve klinik olarak iyileşmenin değerlendirilmesi ise altı ile sekiz haftayı almaktadır. Hatta ve hatta sırt ve göğüs gibi bölgeler de sivilce oluşumlarının geç iyileştiği bilinmektedir. Tedaviden tam olarak olumlu sonuç almak için akne tedavisine uyum sağlamak ta oldukça önemlidir.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!