Akne Nasıl Oluşur, Çeşitleri Nelerdir ?
Günlük hayatta karşılaştığımız hatta, karşılaşmak zorunda kaldığımız, bizleri rahatsız eden bir cilt sorunları arasında akne yer alıyor. Sivilce olarak da bilinen aknelere çeşitli sebeplerden dolayı denk gelmek mümkün. Özellikle ergenlik döneminde kız ve erkek çocuklarının yüzünden çıkması en sık rastladığımız durumlardan biridir. Omuz bölgelerinde, sırt bölgelerinde, göğüste görülen; yağ sağlayan kanallar tıkanır, şişer ve kızarır, daha sonra bakterilerle birleşerek ortaya çıkar. Bu gözeneklerin tıkanması sonucunda siyah lekelerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Akneler farklı biçimlerde ortaya çıkar ve bunların birkaç türü vardır.

Akne nasıl oluşur
AKNE TÜRLERİ NELERDİR?
Komedon: Sivilceler oluşur ama deriden ufak kabarcıklar halinde. Bunlar; küçük beyaz ve siyah renkte oluşmaktadır. Kendiliğinden patlayabilirler ve kendiliğinden iyileşebilirler. Bu durumda dokunulmaması önerilir, böylelikle daha az iltihaplanmalar oluşur.
Kist: Kapsül ile çevrili, içi sıvı dolu oluşması sonucu meydana gelir. En dikkat edilmesi gereken hatta en kötü olan sivilce türüdür. Büyük iltihaplanmalar sonucu ortaya çıkar, patlayabilirler. Bu da ciltte leke kalmasına sebep olmakta. Ciltte apseler oluşabilir. Apselerin sıkılmaması gerekiyor aksi halde apselerin zararlı olduğu durumlarda ciltte sivilce izleri meydana gelir.
Püstül: İçi iltihap dolu olan 5 milimetre büyüklüğünde olan sivilce türüdür. Genelde kendiliğinden geçebilen türdedir fakat daha sonra kendini tekrarlayabilir.
Papül: İltihaplı olan bir diğer sivilce türüdür. Kızarık ve büyüklüklerine göre farklılık gösterebilirler. İçi boş ve deriden biraz daha kabarıktır. Dokunulduğunda serttir ve acı vermektedir.
AKNELER NEDEN OLUŞUR?
Hepimizin karşılaştığı durumlardan bir tanesi olan akne sorunu. Normalde aklımıza gelmez fakat cildimizde meydana gelişinden sonra akneler neden oluşur gibi sorular içerisinde buluruz kendimizi. Aknelerin meydana gelmesi aslında gayet normal bir durum. Cildimizdeki sebum yani yağ bezelerinin meydana gelmesi sonucu oluşturduğu salgılar; üretimden fazla olunca ölü derilerle karşılaşır. Bu durum kıldaki deri köklerinin tıkanmasına sebep olur. Tıkanan deri kökleri siyah noktalara dönüşürler. Farklı akne türü çeşitlerinden dolayı hangisinin zararlı olduğunu bilemediğinizden dolayı bir hekimden yardım almanız gerekir.
AKNENİN ORTAYA ÇIKMASINDA ROL ALAN ETKEN NEDİR?
Akneler ergenlik döneminde ortaya çıkmaya başlar. Sadece ergenlik döneminde değil, farklı yaş gruplarında farkı yerlerde meydana gelmesi mümkün. Bu durumu bazen kızların kullanmış olduğu kozmetik ürünlerden kaynaklı olduğunu söylerler. Fakat bu durumun erkeklerde görülme sıklığı da vardır. Akneler herhangi bir hayati risk oluşturmaz ama insanın kendine olan özgüvenini yitirmesi ve psikolojik rahatsızlıkların oluşmasına sebep olur. Aknenin oluşumunda meydana gelen etkenleri sayarsak eğer; beslenme, kalitesiz kozmetik ürün, çevresel faktör, genetik, kullanılan ilaç ve hastalıklar gibi birçok sebep vardır ve bu sebeplerden dolayı aknelerin tekrardan meydana gelmesi mümkün.
AKNE TEDAVİSİ VAR MI?
Akne tedavisine başlamak isteyenler öncelikle bir cildiye doktoruna başvurmalıdır. Burada aknenin oluşumuna neden olan faktörler saptanır. Aknenin ciltte meydana getirmiş olduğu hasarın ne derecede olduğunu, kişinin kullanmış veya tüketmiş olduğu şeylerden dolayı meydana gelip gelmediği tespit edilir. Daha sonra oral yoldan kullanılması için haplar ve cildi rahatlatmak için kremler yazılır. Doktorunuzun size yazmış olduğu ilaçları muhakkak kullanmanız gerekir. Bunları kullanırken başka krem ve ilaçlar kullanmamanız gerekir. Kullanmak zorunda kaldığınızda doktorunuza danışarak, yardım alın bu konuda. Şeker, tuz ve hazır yiyeceklerden uzak durmanızda sağlığınız için faydalı olacaktır. Cilt için kullanılan ilaçlar genelde kişinin kilo almasına sebep oluyor. Bu durumu göz önünde bulundurup daha sağlıklı beslenmeniz gerekecek.
Bir diğer tedavi yöntemi ise cilt bakımı. Günlük hayatta da sık sık yüzümüze maskeler, peelingler yaparız. Fakat sivilcelerin ciltte meydana getirdiği hasarlardan sonra bunları yapmaya daha çok özen gösteriyoruz. Hepimizin canını sıkar ve yapmış olduğumuz hiçbir yöntem işe yaramamakta. Bunun yerine kaliteli kozmetik ürünleri ile kapatılabilir, lazer peeling yaparak izlerden kurtulmanız mümkündür.
CİLT BAKIMINI NASIL YAPMALIYIM?
Tabi ki de her şeyden önce sağlıklı beslenmek gerekir. Hazır yiyeceklerden, gazlı içeceklerden uzak durmanız gerekir. Yağ, şeker ve tuz tüketimini azaltmanız lazım, özellikle kızartmalardan, çikolatadan uzak durmanız gerekir.
Yüzünüz için kişisel sabunlarınız olsun. Bunları eczaneden temin etmeniz mümkün. Cildinize günde iki kere maske yapıp, yüz sabunlarınızı kullanmaya çalışın. Kişisel eşyalarını başkalarıyla paylaşmamanız gerekir. Onlardan veyahut sizlerden kaynaklı olan bir rahatsızlık sonucu ciltte akne oluşumunu meydana getirebilir.
Almış olduğunuz tedaviyi düzenli olarak yerine getirmeye çalışın. Düzenli tedavi sonucunda ciltteki aknelerin iki ile altı hafta arasında geçmesi mümkündür. Sivilce tedavisinde yüzde meydana gelen kuruluk ve tahrişler için yağsız nemlendiriciler kullanmakta zarar yoktur.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!