Ağız Kokusu Rahatsızlığı ve Ağız Kokusunu Gidermenin Yolları

 Ağız Kokusu Rahatsızlığı ve Ağız Kokusunu Gidermenin Yolları

Ağız Kokusu Rahatsızlığı ve Ağız Kokusunu Gidermenin Yolları

Ağız kokusu;  Ağız içinde biriken besinlerin oluşturduğu bakterilerin, diş ve diş eti hastalıklarının oluşturduğu yaraların, ağız içindeki eskimiş diş köprülerinin üzerinde oluşan bakterilerin oluşturduğu kükürt bileşiklerinin ağız içine sinmesiyle oluşan kötü kokulardır. Ağız kokusuna tıp dilinde halitosis denmektedir.  Ağzı kokuları; fizyolojik ve patolojik olmak üzere ikiye ayrılır.

Ağız Kokusuna Neden Olan Etkenler

1- Vücudun ihtiyacı kadar su tüketmemek: Vücut ihtiyacı olan suyu alamadığı zaman ağız kuruluğunu önlemek için salgıladığı tükürük miktarını artırır. Artan tükürük salgısının oluşturduğu bakteriler ağız içine ve diş diplerin yerleşerek ağız kokusuna sebep olmaktadır.
2- Bademcik ve boğaz iltihabına yakalanmak; Boğaz iltihapları ve bademciklerin mikrop kapması ile oluşan iltihaplanmalar ağız içinde kötü koku oluşmasına sebep  olur. Bu durumdan kurtulmak için doktora gitmeli ve iltihap kurutucu özelliği olan antibiyotikler kullanılmalıdır.
3- Koku yapan yiyecekler yemek: Ağız içinde koku yapan yiyecekler olan soğan, sarımsak, tere gibi yiyeceklerden yediğimizde diş diplerine ve diş aralarına yerleşen yiyecekler kötü kokular yaparak ağız kokusuna sebep olur.
4- Reflü olmak: Midemizin ağzında bulunan mide kapakçığının küçülmesi ile midede sindirim sonrası oluşan kötü gazlar ağzımıza gelir ve kötü kokulara sebep olur.
6- Sindirim sistemi hastalıkları: Sindirim organları olan mide ve bağırsakta meydana gelen rahatsızlıklardan dolayı boğazın ve ses tellerinin iltihap kapması ve kötü kokular ortaya çıkarması sonucunda ağız kokusu oluşur.
7- Dil kökünde oluşan mantar hastalığı: Dil arkasında ve dil kökünde meydana gelen mantar enfeksiyonları ağız içi kokusuna sebep olur.
8- Uzun süre aç kalınması: Uzun süre aç kalındığında mide durmadan enzim salgılar ve bu enzimler mide ph ını yükselterek asidik bir yapı oluşmasını, midemizin yanmasını sağlar. Mide yanması sırasında oluşan kötü kokular ağzımıza kadar gelir ve kötü ağız kokusu oluşturur.
9- Kulak, burun, boğaz rahatsızlıkları; Üst solunum yolu enfeksiyonları olarak da bilinen bu rahatsızlıklar ağız ile bağlantılı olduğu için kötü ağız kokusuna neden olur.
10- Bu rahatsızlıkların dışında; sinüs, bronş, akciğer enfeksiyonları, diyabet hastalığı, karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği, sigara kullanımı, alkol tüketimi, metabolik rahatsızlıklar da kötü ağız kokularına sebep olmaktadır.

Ağız Kokusunu Önlemenin Yolları

1- Ağız kokusunu önlemek için her yemekten sonra ve günlük olarak yapmanız gereken diş bakım işlemleri  vardır. Bu işlemleri yaparak kötü ağız kokusundan kurtulabilirsiniz.

2- Sabah, öğlen ve akşam ana öğünlerden sonra ve yatmadan önce mutlaka dişlerinizi fırçalamalısınız

3- Diş ipi, diş tozu kullanarak diş dipleri ve diş aralarında kalan yemek parçalarını temizlemelisiniz. Bunun yanında dilinizin üzerini diş tozu ve diş fırçası ile temizleyerek burada oluşacak bakterileri temizlemiş ve oluşacak ağız kokusunu önlemiş olursunuz.

4- Gün içinde bol bol su için. Su içtiğinizde tükürük sıvısının akışkanlığını artıracak ve diş diplerinde, dil üzerinde kalan bakterileri temizleyerek kötü ağız  kokusu oluşmasını engelleyecektir.

5- Uzun süreli aç kalmayı ve bol yoğurt tüketin: Uzun süreli aç kalınması durumunda ağız kokusu oluşumu hızlanacağından uzun süreli aç kalmamaya özen gösterin. Yoğurt içinde bulunan probiyetikler kokuya neden olan bakterilerin üremesini ve çoğalmasını önlediğinden ağız kokusu oluşmasını engelleyecektir.

6- Bol tarçın tüketin: Tarçının doğal özelliklerinden biri de ağız içinde kükürt oluşumu sağlayarak kötü koku oluşmasına sebep olan zararlı bakterilerin oluşmasını engellediği için bol bol tarçın ve tarçın içerikli içecekler tüketmelisiniz.

7- Yapay şeker tüketimini azaltın: yapay şekerler diş aralarına yapışarak orada bakteri beslenmelerine ve diş çürüklerine neden olurlar. Bu nedenle yapay şeker tüketimini azaltın ve mümkünse tamamen bırakın. Bu şekilde ağzı kokusu oluşumunu engellemiş olursunuz.

8- Ağız ve diş sağlığınız için diş hekimlerine düzenli olarak kontrole gidin ve ağız bakımı yaptırın.

9-  Akşam yatmadan önce doktorların önerdiği gargaraları kullanarak gargara yapın ve ağız içinde, diş diplerinde, dil üzerinde ve dil kökünde kalan bakterileri yok ederek gece uykunuz sırasında çoğalmalarını önleyin. Bu sayede sabah kalktığınızda ağız kokusu ile karşılaşmamış olursunuz.

10- Sigara ve alkol tüketimini azaltın ve mümkünse bırakın. Sigara ve alkol ağız kokusu yapan ana etkenlerden ikisidir. Bu nedenle olabildiğince azaltmalısınız.

Ağız kokusundan kurtulmak için yukarıda yazılı olan kurallara uymalı ve kötü ağız kokularından kurtulmalısınız. Ağız kokusu nedeniyle toplum tarafından dışlanabilir, insanların yanına yaklaşmadığı bir olarak hoş olmayan durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bunun yanında önlem almadığınız zaman bakteriler ağız içinde çoğalmaya devam ederek ağız içi yaralara ve diş eti hastalıklarına yol açabilir. Bu nedenle ağız kokusu konusunda titiz davranmalısınız.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!