Aft (Ağız Yarası) Nedir?
Sıkça karşılaşılan bir rahatsızlık olan ağız yarası aft olarak da bilinmektedir. Aftlar dilde, yanak içinde, damakta yani ağzın her bölgesinde görülebilmektedir.
Genel olarak aft, rengi beyaz olan ve içinde sıvı barındıran minik keselerdir. Bu rahatsızlık stresten, vitamin eksikliğinden vb. birçok sebepten karşılaşılabilmektedir. Genellikle aft, yaklaşık 5-7 gün sürede kendiliğinden düzeleceğin tıbbi müdahale gerektiren bir rahatsızlık değildir. Ancak ağız yarasının (aft) tedavisini hızlandıracak yöntemler mevcuttur.
Aft (Ağız Yarası) Neden Olur?
-Zayıf bağışıklık sistemi
-Ağız temizliğinin yeterli seviyede olmaması
-Viral enfeksiyon
-Ateşin yükselmesi
-Depresyon, üzüntü ve telaş halleri
-Bazı kanser cinsleri
-Sağlıklı olmayan besin tüketimi
-Antibiyotiğin geniş zaman aralığı boyunca kullanımı
Aft (Ağız Yarası) Nasıl Geçer?
Aft, hekimlerin reçetelendirip tavsiye ettiği antiseptik, antiviral kremlerle, spreylerle ve gargaralarla geçmektedir.
Karbonat
Aft (Ağız yarası) için muazzam bir yapay olmayan yöntem olan karbonat, ülser asitlerini nötrler ve tedaviyi kolaylaştırır. Antibakteriyel özelliğiyle birlikte de ağzın hijyenikliğini artırır.
Karbonat Tedavisi için Gerekli Olan Malzemeler
-1 tatlı kaşığı karbonat
-1 yemek kaşığı su
Karbonat Yapımı
Macun yoğunluğuna ulaşıncaya kadar su ve karbonat karıştırılır. Ardından aft üzerine sürülür. 3-5 dk arası kuruması beklendikten sonra su ile gargara yapılır. Bunu günde 2 kez yapmak tedavi sürecini hızlandıracaktır.
Bal
Aftın tedavisinde kullanılan doğal maddelerden birisi de baldır. Balın tedavi edici özelliğinden dolayı aftı geçirir ve aynı zamanda enfeksiyonu önler. 2-3 saatte bir, balı ağız yarasının (Aft) üstüne sürüp beklettiğinizde balın tahriş vee şişlik indirme özelliklerinden faydalanılarak iyileşme kolaylaşacaktır.
Hindistancevizi Yağı
Aft, hindistan cevizi yağı ile birlikte tedavi edilebilmektedir. Hindistan cevizi yağının iltihap sökücü ve analjezik yapıcı özelliklerinden dolayı, aft sonucu ağızda çıkan yara ve şişlik en aza indirgenecektir.
Elma Sirkesi
Asidik özellikteki elma sirkesi aft bakterilerini öldürerek tedavi sürecini hızlandırmaktadır. 1 yemek kaşığı elma sirkesi ile yarım bardak suyu karıştırdıktan sonra 1-2 dakika civarı sabah ve akşam ağızda çalkalanarak bu işlem gerçekleştirilmelidir.
Tuzlu Su
Tuzun yaralar üzerindeki antiseptik suyun yatıştırıcı özellikleriyle birlikte aftın iyileşme süreci hızlanmaktadır. 1 yemek kaşığı tuzun 1 bardak ılık suya ilave edilip karıştırılması sonucunda ağız içinde günde en az 2 kez gargara yapılması aftın tedavi sürecini hızlandıracaktır.
Diş Macunu
Antibakteriyel özelliği olan diş macunları aftın iyileşmesine yardımcı olmaktadır.
Karanfil Yağı
Bir pamuğa 2-3 damla karanfil yağının damlatılması ile birlikte emilim tamamen gerçekleştiğinde ağza karanfil yağı sürülür. Günde 2 kez ılık su ile durulanarak yapılacak bu işlemin akabinde aft tedavisi gerçekleşecektir.
Zerdeçal
Antiseptik özelliğe sahip olan zerdeçal, iç ve dış enfeksiyonel rahatsızlıklara yarar sağlamaktadır. Aft için oldukça faydalı olan bu yöntem 2 yemek kaşığı toz zerdeçalın 1 yemek kaşığı su ile karıştırılması sonucu gerçekleştirilmektedir. Bu tedavi yöntemini her sabah ve akşam 2-3 dakika boyunca gerçekleştirmekte fayda vardır.
Sarımsak
Antibakteriyel özellikteki sarımsak, zarar teşkil eden mikropları tedavi etmektedir. İçinde bulundurduğu allisin maddesiyle birlikte sarımsak, aftın tedavini sürecini hızlandırmaktadır.
1 diş sarımsakla beraber ağızda bulunan aftın üzerinde birkaç dakika gezindikten sonra 30-40 dakika bekleyin. Daha sonrasında ağzınızı su ile iyice çalkalayıp yıkayın ve bu işlemi günde 2 veya 3 kez tekrarlayın.
İngiliz Tuzu
Mikrop karşıtı özellliği sayesinde ingiliz tuzu aftın iyileşmesi için çok etkilidir. 2 yemek kaşığı ingiliz tuzunu 1 bardak ılık su ile karıştırdıktan sonra birkaç dakika beklemenin ardından günde 2 kez bu işlemi gerçekleştirmek, ağız yarasının tedavi sürecini hızlandırmaktadır.
* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!