Adet Öncesi Sendromu Nedir?

 Adet Öncesi Sendromu Nedir?

Kadınların adet (regl) dönemi öncesinde hassas olması, sıkça görülen bir durumdur. Bu hassaslık; ağlama nöbetleri, sinirli olma hali, her şeye üzülme, gerginlik, vücutta şişkinlik, yorgunluk, sıcak basması gibi çok çeşitli şekillerde kendini göstermektedir. Regl öncesinde yaşanan sıkıntılar, üreme çağındaki her kadının karşılaştığı bir durumdur ve yaşam kalitesini düşürmektedir.

PMS Nedir?

Adet kanamasından 1 hafta öncesinde başlayan bu dönem, Türkçe’de ”adet öncesi gerginlik” olarak tanımlanmaktadır. Açılımı Premenstrual Syndrome olan PMS, her regl döneminden ortalama 1 hafta önce başlayan, fiziksel ve duygusal belirtileri ifade etmektedir. PMS, her kadında farklı şekillerde yaşanmaktadır ve sıkça görülen bazı özellikleri dışında her kadın için özellikle ruhsal anlamda değişik reaksiyonlar ortaya çıkmaktadır.

PMS Neden Oluyor?

Adet öncesi gerginliğinin temel nedeni, hormonlarda yaşanan değişikliklerdir. Kadınların %80’i regl öncesi dönemde tuzlu yeme alışkanlığının, alkol ve kafein tüketiminin arttırdığına dair veriler bulunmaktadır. Mevsimsel farklılıklar, aşırı yorgunluk, ilişkilerde sıkıntılar ve iş hayatının stresi de bu durumun farklı şekillerde yaşanmasına neden olmaktadır.

Regl kanamasına yaklaşılan dönemde, hormonlarda önemli değişiklikler olmaktadır. Yumurtalık hormonları ile beyin, sürekli iletişim haline geçmektedir. Bu iletişim; duygusal davranışların değişikliğinin ve depresyon durumunun sebebidir. Bununla beraber kansızlık, tiroid bezlerinin bozukluğu ve ilaç alışkanlığı gibi durumlar da adet öncesi gerginlik durumunun daha yoğun geçmesine neden olmaktadır.

Ednometriozis (çikolata kisti), dismenore (sancılı adet görme) veya menopoz öncesi-sonrası gibi durumlar da PMS benzeridir fakat bunlar başka hastalıklardır.

PMS Belirtileri Nelerdir?

Regl öncesi dönemde kişiden kişiye değişen durumlar gözlenmektedir. Örneğin mide krampları, kabız veya ishal olma durumu, bel ağrısı, yiyecek aşerme, fazla veya az cinsel istek gibi olaylar gözlenebilir. Hafıza kaybı ve depresyon durumu da kadınlar da görülebilmektedir.

PMS’in en sık görülen belirtiler ise şunlardır:

  • Sivilcelerin artması,
  • Memelerde şişme ve hassasiyet artışı,
  • Karında şişkinlik ve ağrı,
  • Yorgunluk hissi,
  • Baş ağrısı,
  • Sinirlilik ve aşırı ruhsal hassasiyet.

PMS Nasıl Sakin Geçer?

Adet öncesi gerginlik durumunun hem fiziksel hem de ruhsal etkilerini azaltmak için bazı yöntemler mevcuttur. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

Doğum Kontrol Hapı: Doğum kontrol hapları, özellikle fiziksel sıkıntıları azaltmak için kullanılan yöntemlerden biridir. Duygusal değişikliklere yarar sağlamayacak olan bu durum, şişkinlikleri ve fiziksel hassasiyeti gidermektedir. Doğum kontrol hapları, kadınların tek başına kullanmak yerine doktor tavsiyesi ve gözetimi altında kullanması gereken bir yöntemdir.

Stresten Uzak Durun: Adet öncesi dönemde sosyal olarak sizi stres altına alan durumlardan uzak kalmanız önemlidir. Stres yaşayabileceğiniz ortamlarda çok fazla bulunmamanız fakat bunu yaparken insanlardan uzaklaşmayacak şekilde davranmanız önemlidir.

Sevdiğiniz Şeyleri Yapın: Bu dönemde sevdiğiniz bir iş veya hobi ile meşgul olmak, hem fiziksel ağrılarınızı unutturabilir hem de sosyal ilişkilerinize zarar vermez.

Dengeli Beslenmek: Adet öncesinde özellikle karbonhidrat tüketimine dikkat etmek gerek. Tam tahıllı besinler, günde 2-3 litre su, D vitamini ve kalsiyum ihtiyacı için süt grubundaki besinler, mineral dengesi için ise yumurta, et, süt, balık, kuru baklagiller, brokoli, kabak, tahıl ve sert kabuklu kuruyemişler tüketilmelidir. Tuzlu, alkollü, asitli ve kafeinli içeceklerden ise uzak durulmalıdır.

Besin Destekleri: Vitamin B6, E vitamini, magnezyum ve kalsiyum kullanmak, adet öncesi sendromunu daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır. Evening Primrose Oil (Çuha Çiçeği Yağı) kullanabilirsiniz.

Uyku: Regl öncesi dönemdeki aşırı yorgunluk halini gidermek için günde 7-8 saat arasında, kaliteli bir uyku uyumanız önemlidir.

Egzersiz: Fizik tedavi ve egzersiz programları uygulayarak adet öncesinde görülen fiziksel sorunları en aza indirebilirsiniz. Haftada en az 3-4 defa ortalama 30 dakikalık yürüyüş yapmak, bu konuda önemlidir. Germe, gevşeme ve kuvvetlendirme hareketleri de PMS’deki fiziksel sıkıntılarınızı azaltacaktır. Ruhsal değişimler, mutsuzluk ve öfke halini kontrol etmek için ise Yoga yapabilirsiniz.

İlaç Tedavisi: PMS için temelde iki farklı ilaç tedavi seçeneği bulunmaktadır. Bunlar, doktor tavsiyesi ve gözlemiyle alınmalıdır. Doğal hormon dalgalanmalarını bastıran ilaçlar veya seratonin (mutluluk) hormonunu arttırıcı ilaçlar, PMS’in rahat geçmesini sağlayacaktır.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!