Adet Düzensizliği

 Adet Düzensizliği

Adet Düzensizliği

Adet Düzensizliği Neden Olur?

Genellikle çoğu kadının sorunu olan adet düzensizliği, tedavi edildiği takdirde sorun olmaktan çıkıyor. Yıl boyunca kadınlar, 11-13 defa adet oluyor. Bu rakamlar ya da buna yakın rakamlar normal olarak kabul ediliyor. İlk adet görüldükten sonra ki bir yıl adet düzensizlikleri yaşanabilir. Adetinizin normale dönmesi, yani her ay düzenli bir şekilde olması için, adet görmenizi sağlayan hormonlarınızın dengelenmesi gerekmektedir. Aynı şekilde adetin sona ermeye başladığı dönemin ilk safına “perimenopoz” ve “menopoz” dediğimiz dönem öncesinde de geçerlidir. En son adet olmanızın üzerinden 1 yıl geçtiyse, bu dönemden sonraki dönem menopozun başlangıcı olarak kabul edilir.

Adet Düzensizliğinin Sebepleri

Adet düzensizlikleri bazı sağlık sorunları yüzünden olabilir. Adet düzensizliğini sık sık yaşıyorsanız, sebebinin araştırılması için bir sağlık kuruluşuna gidiniz. Doktorunuz eğer gerek görürse bir tedavi uygulayacaktır.
Bazı sağlık sorunlarının yol açtığı adet düzensizliğinin yanı sıra birde hiç adet görememe (amenore) durumu vardır. Menopoza girmemiş, hamile olmayan ve emzirmeyen kadınların, 90 günden fazla adet görmeme durumuna amenore denilir. Ergenliğe geçiş döneminde, göğüsler büyümeye, gelişmeye başladıktan üç yıl sonra ya da 16 yaşında adet görmeye başlayan kişilerde amenore görülebilir.

Adet Düzensizliklerinin Sebeplerinden Bazılarını Şu Şekilde Sıralayabiliriz

Stres: Yetersiz beslenme, birden aşırı kilo alımı ya da birden zayıflama, alışılmış egzersizin dışına çıkmak, düşük kalorili diyetler yapmak, hastalık, uzun seyahatler, gerginlik, günlük yaşantınızı etkileyen bir takım değişiklikler adet düzensizliklerine sebep olabilir.

Doğum Kontrol Hapları: Kullanılan doğum kontrol hapları progestin ve östrojen hormonları içerir. Bu haplar hamileliği önlediği için, yumurtalıkların bırakılmasını engeller. Doğum kontrol ilaçlarını kullanmak ve ya bırakmak adet düzensizliklerine neden olmaktadır. Ancak haplar bırakıldıktan altı ay sonra adet düzene girebilir.

Miyomlar veya Uluterin Polipleri: Rahim de bulunan polipler, rahmin içerisinde bulunan, kanser olmayan oluşumlardır. Rahim duvarına yapışık halde bulunan tümörlere, miyom denir. Miyomların boyutları 0.5 mm ve 10-15 santim arası olabilir. Rahimde bulunan miyomlar genelde iyi huyludur. Bazen ağrı ve kanamalara yol açar. Büyük miyomlar makata ve mesaneye baskı yapabilir.

Endometriozis: Her ay düzenli adet kanaması ve ile birlikte vücuttan atılan dokuya, endometriyal doku denir. Bu doku rahim dışında büyüme yapıyorsa endometriozis olur. Altı sindirim, rektum, doku yumurtalık ve rahim arasındaki bölge, fallop tüpleri, bağırsak ve diğer organlar üzerinde büyümeler görülebilir.

Endometriozis Belirtileri

Adet düzensizlikleri

Cinsel ilişki sırasında ağrı

Adet önce ve sonrasında ağrılar

Anormal kanamalar

İltihaplı Pelvik Hastalığı: Bakteriyel bir enfeksiyon olan iltihaplı Pelvik, kadın üreme sistemini etkiler. Cinsel ilişki sırasında, vajinaya giren bakteriler, üst genital sisteme ve rahme hızla yayılabilir. Kürtaj ve düşük de bu bakteriler üreme organlarına bulaşabilir. İltihaplı Pelvik hastalığının belirtileri, alt karın ve leğen kemiğinde ağrılar, vajinadan gelen kötü koku, bulantı, ateş, ağrı, ağır vajinal akıntılar, ishal ve kusma görülür.
Polikistik Yumurtalık: Bu hastalık neticesinde, yumurtalıklar normalden fazla erkeklik hormonu (androjen) üretir. Bu fazla üretilen hormon sonucunda, kistler yani sıvı dolu keseler oluşur. Fazla miktarda oluşan androjen hormonu, kadında ki yumurtaların olgunlaşmasını engeller. Bunun yanı sıra ovülasyon oluşmaz. Bu durum hirtuism, obezite, kısırlık ile ilişkilendirilebilir.

Prematüre Yumurtalık Yetmezliği: Adet düzensizlikleri ya da hiç adet olamama gibi sorunları yanında getiren bu durum genelde 40 yaşının altındaki kadınlarda, yumurtalıkların fonksiyonlarının tam olarak yerine getirmediği takdir de görülür. Radyasyon ve kemoterapi nedeni ile oluşabilir.

Adet Düzensizliklerinin Başlıca Nedenleri

Aşırı egzersiz

Rahim kanseri

Aşırı kilo alımı ya da kilo kaybı

Troid sorunları

Sistemik lupus

Karaciğer sirozu

Kan inceltici ilaçlar

Anti deprasanlar

Düşük ya da dış gebelik

Östrojen ilaç takviyeleri

Östrojen ve ya progesteron dengesizliği

Steroidler

Narkoz ve Ameliyat Adet Gecikmesine Sebep Olur mu?

Girdiğiniz bir ameliyat sonucunda kanama durduran ilaçlar, adetinizin bir kaç gün kadar gecikmesine sebep olabilir. Yalnız narkoz adet gecikmesi ya da adet düzensizliğine sebep olmaz. Aynı zamanda ameliyat öncesi girilen stres sonucunda adet düzensizliği gerçekleşebilir. Ama bu süreç iki ayı bulursa bir doktora gidip, altında yatılan sebep araştırılmalıdır.

Adet Düzensizliği Ne Anlama Gelir?

Normal şartlarda bir kadın 28 günde bir adet olur. Ama bu durum 21 gün ya da 35 gün olarak da değişebilir. Bu dönemlerde olan adet düzensizlikleri normal olarak kabul edilir.

21 günden daha kısa yada 35 günden daha fazla süren aralıklar da yaşanan adet kanamaları

Normal şartlarda 7 günden fazla süren adet kanaması ve kusma, ağrı, kramp gibi görülen sorunlar

Düzensiz adet dönemi ya da anormal adet kanamaları

Arka arkaya 3 ve ya daha fazla adet görme

Adet düzensizliklerinin bir başka belirtisi de hemen biten adet kanaması ya da çok fazla oluşan adet kanaması

Adet aralarında oluşan fazla kanamalar

Cinsel ilişki sonrasında oluşan kanamalar

Menopoz döneminden sonra oluşan kanamalar

Bazen rektum da oluşan kanamalar, adet kanamaları ile karıştırılabilir. Rektum kanamaları, ishal, hemoroid, kolit ya da başka sebeplerden dolayı olabilir. Kanamanın nereden geldiğini anlamak için, bir kaç gün tampon gibi bir şey kullanabilirsiniz.

Adet Düzensizliğini Belirlemek için Neler Yapmalıyız?

Adet olduğunuz dönemlerde ped sayısını not alınız.

Adetinizin ne kadar olduğunu (az mı çok mu) kontrol ediniz.

Adetinizin ne zaman başlayıp, bittiğini not alınız.

Cinsel ilişki sonrasında ya da adet dönemleri arasında kanama olup olmadığını kontrol ediniz.

Adetiniz ile ilgili, size normalden farklı gelen durumları not edin.

Kullanacağınız tamponu günde en az iki defa değiştirmelisiniz. Adet döneminde bazı ilaçlar, mesela aspirin adet kanamasını arttırabileceğinden, bu dönemde aspirin kullanmayınız. Eğer adet dönemleriniz çok ağrılı geçiyorsa, doktorunuzun önerdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.

Adet Düzensizliği için Bitkisel Çözüm

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu adet düzensizlikleri için bazı bitkisel önerilerde bulunuyor. Saraçoğlu soğan kürü ile, miyom, polistik over ve menopoz gibi sorunlara çözüm önerileri sunuyor. Evinizde kendinizin hazırlayabileceği, taze soğan kürünü aralıksız 15 gün kullanman durumunda, hastalıklarınıza çözüm bulabilirsiniz.

Soğan Kürü Nasıl Hazırlanır?

Soğan Kürü için Gerekli Malzemeler

1 adet açık renkli orta boy kuru soğan

2 su bardağı klorsuz su

Soğanı mor kabuklu soğandan seçmeniz daha iyi olacaktır.

Soğanı kabuğu ile biraz sirkeli suda bekletin, böylelikle dezenfekte olacaktır.

Soğan Kürünün Hazırlanışı

Bir tencerenin içerisine suyunuzu koyun, suyu kaynamaya bırakın.

Soğanı dört eşit parçaya bölün, kaynayan suya atın.

Yaklaşık olarak 5 dakika kaynasın ve altını kapatın.

Soğan kürünüz hazır, ılımasından sonra tüketin.

Soğan Kürünün Faydaları
Soğan kürünün bir çok faydası vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz.

Menopoz şikayetlerinizi en aza indirmek için içebilirsiniz.

Kıl dönmelerine büyük fayda sağlar.

Kadınlarda gerçekleşen çikolata kisti ve miyomları tedavi eder.

Vajinal akıntılar fazla ise, soğan kürü sayesinde normale döner.

Dolaşım sisteminizi düzenler.

Zayıf olan bağışıklık sistemlerini güçlendirir.

Zayıflamanıza yardımcı olur, yağ yakımını hızlandırır.

Kadınların adet düzensizliklerinin normalleşmesine fayda sağlar.

Hamilelik kalmak isteyen bayanlar düzenli olarak tüketirse, bu soruna çare olabilir.

Soğan aynı zamanda bir antibiyotiktir.

Sık sık öksürük sorunu yaşayanlara iyi bir çözüm yoludur.

Sinüzit hastalığını ilerlemesini engeller.

Balgam söktürür ve stres giderir.

Soğan Kürü Nasıl Uygulanır?

Soğan kürünün fayda sağlamasını istiyorsanız, en az altı ayda bir defa 15 gün süre ile uygulanmalıdır.

Öğle ve akşam yemeklerinden önce bir su bardağı kadar tüketmelisiniz.

Soğan kürünü ılık olarak tüketmeye özen gösterin.

Soğan kürünüzü her daim taze olarak hazırlayın ve için.

Çimlenmiş soğan ile bu kürü hazırlamayın. İnce kabuklu ve taze olmasına dikkat edin.

Hamile Kalmak için Soğan Kürü Mucizesini Deneyin

Hamile kalmak isteyen kadınlar, soğan kürünü korkmadan deneyebilirler. Soğan kürünün adet döneminde de uygulanmasında bir sakınca yoktur. Adet bitiminden 7 gün sonra, gebe kalmak isteyen kadınlar soğan kürüne başlayabilir. Kürü uyguladıktan sonra 2 adet tarihinize 10 gün kala bir hafta daha bu kürü uygulayınız. Soğan küründen sonra, Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu incir kürüne devam ediniz.

Hasta Sağlık

Hasta Sağlık sitesinde alanında uzman hekimlerin, diyetisyenlerin, fizyoterapistlerin ve psikologların görüşlerine yer veriyoruz.
Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!